Minne voi mennä hiv-testiin?

Hiv-vasta-ainetestiin voi hakeutua

Hivpointissa, SPR:n Pluspisteissä ja huumeenkäyttäjien neulanvaihtopisteissä testi on maksuton ja nimetön.

Julkisissa terveyskeskuksissa ja terveysasemilla hiv-testi on maksuton sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain perusteella. Siellä testin voi myös teettää nimettömänä.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaan testillä on erikoisasema terveydenhuollossa ja se tulee tehdä riippumatta siitä, onko henkilö kyseisen kunnan asukas vai ei. Testiin haluavalta ei pitäisi kysellä syitä tai tartuntaepäilyjä.

Altistuminen hi-virukselle ja ehkäisevä hoito

1. Jos ehjä iho on joutunut kosketuksiin veren, siemennesteen tai peniksen tai emättimen eritteiden kanssa, pese iho huolellisesti saippualla ja runsaalla vedellä. Näin estät eritteen joutumisen suun, sierainten, silmien, sukuelinten tai peräaukon limakalvoille tai rikkoutuneelle iholle. Tähän tilanteeseen ei liity hiv-tartunnan riskiä.

2. Jos suun, sierainten, silmien, sukuelinten, peräaukon tai peräsuolen limakalvot joutuvat kosketuksiin toisen ihmisen veren, siemennesteen tai peniksen tai emättimen eritteiden kanssa, huuhtele ne välittömästi runsaalla vedellä ja ota yhteys Hivpointin päivystykseen, omaan lääkäriisi tai terveyskeskukseen saadaksesi lisäohjeita. Katso myös seuraavaa kohtaa.

3. Jos avohaava joutuu kosketuksiin toisen ihmisen veren, siemennesteen tai peniksen tai emättimen eritteiden kanssa tai jos pistät itseäsi neulalla, jolla joku toinen on piikittänyt itseään: Anna haavan tai pistoskohdan vuotaa kunnolla verta – älä purista kohtaa – ja huuhtele sitten runsaalla vedellä. Älä missään tapauksessa ime haavaa. Puhdista haava tai pistoskohta vedellä ja saippualla ja suojaa tarvittaessa laastarilla. Apteekista saa tehokkaita antiseptisiä ihonpuhdistusaineita (mikrobisidi), esimerkiksi Erisan Isosept tai Betadine, jotka tuhoavat tehokkaasti myös hi-viruksen.

Kohtien 2 ja 3 tilanteisiin sisältyy riski B- ja C-hepatiitin tai hivin tarttumiselle. Siksi on syytä ottaa mahdollisimman nopeasti yhteyttä oman paikkakunnan päivystävään lääkäriin, joka voi tarvittaessa kysyä neuvoa HYKS:n päivystävältä infektiolääkäriltä, puhelin (09) 4711 (päivystää myös viikonloppuisin). Kolmiosairaalan infektiopoliklinikan seurannassa olevat hiv-positiiviset voivat soittaa suoraan HYKS:n päivystävälle infektiolääkärille. Kolmiosairaaalan infektio-osastolta osataan myös neuvoa, tarvitaanko tilanteessa hiv-infektiota ehkäisevää lääkehoitoa, joka tulisi aloittaa mieluiten parin tunnin mutta viimeistään parin vuorokauden sisällä mahdollisesta tartuntahetkestä.

B-hepatiittitartunta on estettävissä 48 tunnin sisällä mahdollisesta tartuntahetkestä annettavalla rokotteella ja mahdollisesti vasta-aineella, jonka voi saada myös terveyskeskuksesta tai -asemalta tai yksityisiltä lääkäriasemilta.

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki