Miten hiv EI tartu?

HIV EI TARTU TAVALLISESSA KANSSAKÄYMISESSÄ, eikä esimerkiksi halauksista, suudelmista, astioista tai yhteisen vessan tai suihkun kautta. Hiv-infektion saanut ei muodosta riskiä ympäristölleen vaan voi toimia yhteiskunnassa lähes kaikissa tehtävissä täysin normaalilla tavalla.

Hiv EI tartu:

  • pisaratartuntana esimerkiksi yskiessä
  • suudellessa eikä myöskään syvissä kielisuudelmissa, jos suu on terve eikä syljessä ole verta
  • yhteisistä astioista
  • wc-istuimen kautta
  • kylpyvedestä
  • uima-altaassa
  • saunassa
  • hyttysistä

Miten hiv-tartunnalta suojaudutaan?

Valtaosa hiv-tartunnoista saadaan suojaamattomassa seksissä kumppanilta, joka ei tiedä omasta tartunnastaan.

Kondomin oikeanlainen käyttö yhdynnässä suojaa hiv-tartunnalta. Kahden kondomin käyttö päällekkäin ei lisää turvallisuutta. Silloin nimittäin syntyy enemmän hankausta, joka lisää repeytymisen ja peniksen päältä liukumisen mahdollisuutta. Huonolaatuiset kondomit, esimerkiksi pilailukondomit, eivät suojaa hiviltä. Kondomi on vaihdettava, jos siirrytään yhdynnän aikana ruumiinaukosta toiseen.

Liukuvoiteiden käyttö on suositeltavaa, koska tällöin limakalvovaurioiden mahdollisuus pienenee. Öljypitoiset liukuvoiteet kuten Nivea, vaseliini tai hierontaöljy syövyttävät lateksista tehtyä kondomia, ja kondomi voi hajota. Vesipohjaista liukuvoidetta saa apteekeista, kondomikaupoista sekä seksiväline- ja pornokaupoista. Vesipohjaisia liukuvoiteita ovat esimerkiksi KY Jelly, Lubrication Jelly, Probe, Hot Rubber, Wet ja Glid.

Tavallista lateksikondomia vahvempia ovat polyuretaanikondomit, joita ovat emättimeen tai peräsuoleen asetettava Femidom ja peniksen päällä pidettävä Durex Avanti. Näiden kanssa voi käyttää öljypohjaista liukuvoidetta. Ne sopivat myös kumiallergikoille.

Voiko hivin saada suuseksistä?

Suuseksissä, jossa siemennestettä, miehen virtsaputken suulle erittyvää limaa tai emättimen eritettä joutuu suuhun, on nykykäsityksen mukaan tartunnan mahdollisuus olemassa. Mahdollisuus on tosin selvästi pienempi kuin yhdynnässä ilman kondomia. Kummankin osapuolen muut infektiot edistävät hivin tarttumista.

Peniksen ottaminen suuhun kondomin kanssa on turvallista. Terveen peniksen hyväily suulla, nuoleminen ja suuhun ottaminen on turvallista ennen kiihottumisen yhteydessä erittyvää limaa ja siemensyöksyä, mutta käytännössä niiden tuloa on vaikea ennakoida. Suuhun päästetty siemenneste ja kiihottumisen yhteydessä erittyvä lima voivat tartuttaa hivin ja etenkin muita seksitauteja.

Klitoriksen nuoleminen on turvallista, kunhan suuhun ei pääse emättimen eritteitä tai limaa. Emättimen nuoleminen on melko turvallista muulloin kuin kuukautisten aikana. Hiv saattaa tarttua nuollun kuukautisveren mukana. Emätintulehduksen aikana emättimen eritteiden viruspitoisuus on tavallista suurempi.

Peräaukon nuoleminen ei aiheuta hiv-tartuntaa, jos suuhun ei nuollessa joudu verta. Se voi kuitenkin aiheuttaa esimerkiksi B-hepatiittitartunnan.

Tartunnan ehkäisemiseksi voi käyttää niin sanottua suojakelmua (englanniksi dental dam), elintarvikekelmua tai yhdeltä sivulta auki leikattua kondomia. Tämä suoja asetetaan ennen nuolemista kielen ja kumppanin emättimen tai peräaukon väliin niin, ettei kieli joudu kosketuksiin emättimen tai peräaukon kanssa.

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki