Miten hiv-tartunta todetaan?

Hiv-tartunta todetaan suoniverinäytteestä tehtävällä hiv-vasta-ainetestillä.

Hiv-tartunnan seurauksena elimistössä kehittyy vasta-aineita hi-virukselle. Hiv-vasta-aineet pystytään osoittamaan laboratoriotestillä verestä yleensä 4 viikon kuluttua mahdollisesta altistumisesta. Tässä ajassa yli 90 prosentille tartunnan saaneista kehittyy vasta-aineita. Vasta-ainetestin tulos on luotettava 3 kuukauden kuluttua mahdollisesta altistumisesta.
Hiv-positiivinen on henkilö, jolla on todettu veressä hi-viruksen vasta-aineita.

Hiv-testin tulos kertoo testattavan henkilön tilanteen testin ottamishetkellä. Oma negatiivinen hiv-testin tulos ei takaa, että seksikumppanilla ei olisi hiv-tartuntaa.

Hiv-vasta-aineita voidaan myös etsiä ns. pikatestillä verestä tai syljestä. Pikatestin tuloksen saa samalla käynnillä. Pikatestikin kannattaa tehdä vasta 3 kuukauden kuluttua mahdollisesta altistumisesta. Pikatestin positiivinen tulos varmistetaan aina suoniverinäytteestä tehtävällä hiv-vasta-ainetestillä.

Erikoistilanteissa voidaan suoniverinäytteestä etsiä hi-viruksen p24-antigeeniä, jota ilmaantuu 2 – 4 viikon kuluttua tartunnasta. Antigeenitestin tulos varmistetaan aina suoniverinäytteestä tehtävällä hiv-vasta-ainetestillä.

Vaikka tartuntaa ei vielä pystyttäisi toteamaan vasta-aine- tai antigeenitestillä, voi tartunnan saanut levittää hivin eteenpäin. Tämä ikkuna-aika (englanniksi window period) on aika, joka kuluu altistumisesta siihen, kun vasta-aineet tai antigeenit näkyvät testissä.

Virusmäärä- eli PCR-testillä etsitään viruksen osasia verestä. Sen avulla hiv-tartunta saattaa näkyä ennen kuin vasta-aineita on muodostunut. Tämä tutkimus on niin kallis, ettei sitä käytetä rutiinitestauksena.

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki