Heinäkuu 2002

* Suuseksi varsin turvallista
* Turvaseksiä myös hiv-positiivisten kesken
* Hoitorokote tulossa?
* Geenihoito hiviä vastaan

Suuseksi varsin turvallista

Espanjalaisessa tutkimuksessa seurattiin 135:ttä hiv-negatiivista henkilöä, joiden kumppani oli hiv-positiivinen. Osallistuneista 25 oli miehiä. Osallistujat koostuivat saman hiv-klinikan asiakkaista jossain vaiheessa aikavälillä 1990-2000. Kutakin osallistujaa seurattiin keskimäärin puolentoista vuoden ajan. Hiv-testi tehtiin kuuden kuukauden välein. Jos riskiseksiä oli ollut jonkun muun kuin ilmoitetun kumppanin kanssa, suljettiin henkilö tutkimuksesta.

Naisista 96 oli tutkimusaikana harrastanut suuseksiä positiivisen mieskumppaninsa kanssa ilman kondomia, kolmasosa kerroista johti siemensyöksyyn suuhun. Hiv-positiivisista mieskumppaneista 98 oli antanut suojaamatonta suuseksiä hiv-negatiiviselle naiskumppanilleen.

Tutkimukseen osallistuneilla oli seuranta-aikana ollut suojaamatonta suuseksiä hiv-positiivisen kumppaninsa kanssa yhteensä yli 19.000 kertaa. Yhtään tartuntaa ei tapahtunut. Tutkijoiden mukaan hiv-tartunta suojaamattomassa suuseksissä onkin tulosten valossa hyvin epätodennäköistä.
www.thebody.com


Turvaseksiä myös hiv-positiivisten kesken

Myös sellaisten seksikumppanien, joilla molemmilla on hiv, tulisi käyttää kondomia. Tällä estetään uuden viruskannan tarttuminen toiseen osapuoleen.

USA:n kansallisen allergia- ja tartuntasairauksien laitoksen johtaja Anthony Fauci uskoo, että vaikka asiasta ei ole ehdotonta varmuutta, saattaa hiv-positiivinen henkilö saada "supertartunnan" kohdatessaan uuden viruskannan.

Barcelonan tämänkesäisen aids-konferenssin lehdistötilaisuudessa tutkija Fauci kuvasi tapauksia, joissa hiv-tartunnan saaneen henkilön infektio oli pysynyt hallinnassa kunnes hän oli saanut uuden tartunnan ja terveydentila oli romahtanut.

Ihminen saattaa tulla toimeen yhdenlaisen viruksen kanssa, jos hänen perintötekijänsä ovat sellaiset, että puolustusjärjestelmä tunnistaa viruksen valkuaisaineet. Sensijaan uuden tartunnan aiheuttanut virustyyppi saattaa olla puolustusjärjestelmälle liikaa.

"Hiv-positiivisten kannattaa siis harjoittaa keskenään turvaseksiä. Ikäänkuin toisella ei olisikaan tartuntaa," Fauci totesi.
Reuters


Hoitorokote tulossa?

Makaki-apinoilla tehdyt kokeet ovat antaneet lupaavia tuloksia apinoiden SIV-viruksen aiheuttaman aidsin hoidossa. Uudentyyppisen rokotteen kokeet ihmisillä aloitettaneen syyskuussa.

DermaVir-niminen rokote on tarkoitettu hiv-infektion hoitoon, ei ennaltaehkäisyyn. Rokote on imeytetty "tarralappuun", jonka hiuksenhienot piikit vievät rokotteen ihon alle. Toimenpide on helppo ja kivuton eikä neuloja tarvita.
www.thebody.com


Geenihoito hiviä vastaan

HI-virus saattaisi pysähtyä jo lähtökuoppiinsa, jos infektoitunut solu opetetaan estämään viruksen monistuminen. Tutkija John Rossin tutkijaryhmä Los Angelesissa on saanut geenihoidolla solut estämään viruksen lisääntymisen laboratorio-olosuhteissa.

Tutkijat huomasivat, että HI-virus tuottaa kahta valkuaisainetta tunkeuduttuaan soluun. Näiden valkuaisaineiden tuottamisen estäisivät pienet RNA-molekyylit nimeltään siRNA, mutta kilpaileva mekanismi estää niiden toiminnan. Hiv-potilaalta voitaisiin ottaa luuydintä ja lisätä siihen geenejä, jotka saisivat ytimen tuottamaan siRNA-molekyylejä, ja palauttaa tämä ydinsolukko takaisin. Näin luuydin tuottaisi jatkuvasti HI-virusta vastaan taistelevia soluja.

Tutkijat suunnittelevat ihmiskokeita tämän vuoden lopulle tai vuoden 2003 alkuun.
www.thebody.com

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki