Hiv-tartunta ja koronavirus

kertoo Ison-Britannian hiv-hoitoon erikoistuneiden ammattilaisten järjestö British HIV Association (BHIVA). Sen sijaan korkea ikä, diabetes ja munuaissairaudet ovat tunnistettuja vaikean koronainfektion riskitekijöitä. BHIVA-järjestö muistuttaa samalla, että hiv-tartunnan saaneilla on syytä olla voimassa influenssa- ja pneumokokkirokotteet. 

Hiv-tartunta ei tämän hetken tietojen perusteella vaikuta altistavan liikkeellä olevan koronaviruksen tartunnalle tai sen vakavammille oireille, kertoo Ison-Britannian hiv-hoitoon erikoistuneiden ammattilaisten järjestö British HIV Association (BHIVA). Sen sijaan korkea ikä, diabetes ja munuaissairaudet ovat tunnistettuja vaikean koronainfektion riskitekijöitä. BHIVA-järjestö muistuttaa samalla, että hiv-tartunnan saaneilla on syytä olla voimassa influenssa- ja pneumokokkirokotteet.

On jonkin verran viitteitä, että tietyt hiv-lääkkeet saattaisivat tepsiä myös koronatartuntaan. Iso-Britannia on päätynyt rajoittamaan näiden lääkeiden maastavientiä turvatakseen lääkkeiden saatavuuden hiv-tartunnan saaneille. Osa asiantuntijoista myös otaksuu, että koronainfektioon tehoaisivat paremmin laajakirjoisemmat viruslääkkeet kuin kapeasti hivin hoitoon kehitetyt lääkkeet.
 

HUS:n infektiolääkärit huomattavat, että riskiryhmien listaan monesti automaattisesti lisätään hiv, mutta siitä ei ole vielä oikeaa tietoa koronan suhteen. Hyvä CD4 auttajasolujen taso ja hoitotasapaino ei nosta riskiä vakavalle taudille, mutta hoitamaton hiv (tai diagnosoimaton hiv) ja matalat CD4 solutasot todennäköisesti altistavat sille.

Hiv-lääkkeitä on tutkittu koronan hoidossa, mutta tehosta ei vielä tietoa. Jos ne osoittautuvat tehokkaiksi, voisivat niitä käyttävät olla jopa suojassa.

Hiv-potilaiden on syytä muistaa samat ohjeet kuin muunkin kansan. Sen lisäksi erityisesti matkoilla on hyvä pitää yhden kuukauden lääkkeet mukanana, jos joutuu jonnekin karanteeniin. Kannattaa huolehtia, että on saanut influenssa-ja pneumokokkirokotteet. Kannattaa huolehtia, että sairaalalla on oikeat yhteystiedot mukaan lukien puhelinnumero, jos vastaanottoja joudutaan pitämään etänä.

Testaamattomien olisi hyvä käydä tästäkin syystä hiv-testissä.

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki