Infektiopolin vastaanotot, hammashoito ja lääkkeiden saatavuus poikkeusaikana 

 
Infektiosairauksienpoliklinikan vastaanottokäytännöissä on muutoksia lähiviikkojen aikana. Tällä hetkellä ainakin HUSissa vastaanottoja on vaihdettu puheluiksi aina kun se on mahdollista. Pienemmillä paikkakunnilla vastaanotot ovat vielä toteutuneet suunnitellusti, mutta tilanteen jatkuessa pitkään muutoksia on odotettavissa. 
 

Vastaanotot HUSissa: Sinuun otetaan yhteyttä ennen vastaanottoa
Hoitajat tai sihteerit soittavat potilaille etukäteen ja kertovat vastaanottokäynnin vaihdosta puheluksi. Jos sinulla on sovittu vastaanottokäynti infektiopolille lähiaikoina, niin sinun ei tarvitse soittaa ja kysyä asiasta, sinuun otetaan yhteyttä. Muista vastata puhelimeen!
Joitain potilaita pyydetään paikalle myös lähiviikkoina, mm. ensikävijät ja tulkkia tarvitsevat.

Hammashoitoon on myös tehty muutoksia koronaepidemian vuoksi.
Helsingissä hoitoloita on suljettu ja sijoitettu eri paikkoihin. Tällä hetkellä koronariskiryhmään kuuluviksi ajatellut henkilöt (ml. hiv-positiiviset) ohjataan Myllypuron hammashoitolaan. 

Lääkkeiden toimittaminen HUS apteekista tällä hetkellä: apteekki antaa nykytilanteessa max 3kk lääkkeet kerrallaan. Tällä pyritään estämään riski mahdollisiin toimituskatkoihin ja varmistamaan lääkkeiden saatavuus. 

Oletko ulkomailla, hoitosi on HUS infektiosairauksienpolilla, et pääse seuraavalle sovitulle käynnille ja hiv-lääkkeesi ovat loppumassa?

Muutama neuvo infektiopolilta, mikäli olet tällaisessa tilanteessa:

1) Voit ottaa yhteyttä infektiopolille, ja sinulle kirjoitetaan lisää lääkettä. Joku läheisesi voi hakea lääkkeet apteekista ja lähettää ne sinulle. HUS infektiopoli tai HUS apteekki eivät voi lähettää lääkkeitä ulkomaille.

2) Voi yrittää selvittää, mitä lääkkeitä olisi paikallisesti saatavilla esim. paikallisen potilasjärjestön kautta ja tiedottaa infektiopolille. Lääkärit voivat tapauskohtaisesti arvioida, onko saatavilla oleva lääkitys juuri sinulle sopiva. Positiivisista voit kysyä paikallisen potilasjärjestön yhteystietoja: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

3) Jos lääkkeesi tulevat loppumaan ennen kuin saat niitä lisää, älä ala ottaa lääkkeitä joka toinen päivä tai ottamaan puolikkaita annoksia, vaan lopeta kaikki kerralla. Näin minimoidaan resistenssin kehittymisen riski ja samat lääkkeet todennäköisesti toimivat edelleen, kunhan niitä sinulle saadaan. 

Ja koska Uusimaa on eristetty:

Jos tulet Uudenmaan rajojen ulkopuolelta Helsinkiin (HUS) vastaanotolle, ota mukaan saamasi tekstiviestimuistutus vastaanotosta tai saamasi ajanvarauskirje mahdollista poliisin tarkastusta varten. Tämä koskee niitä tilanteita, että vastaanottoa ei voida korvata puhelinkontaktilla.

Tai jos tulet hakemaan lääkkeitä Meilahdesta ilman samanaikaista vastaanottokäyntiä, ota etukäteen yhteys Infektiopolin hoitajaan puh. 050 427 9015 klo 09-11 tai klo 13-14 ja kerro milloin haet lääkkeitä. Infektiopoli voi sen jälkeen lähettää tekstiviestin ”Henkilö XX on hoidossa Meilahden sairaalassa. Sairauden hoito ei saa keskeytyä, jonka vuoksi hänen on välttämätöntä hakea lääkkeitä Meilahden sairaala-apteekista X.X.2020. Yhteystiedot Meilahden sairaala-apteekkiin puh. 09 4717 6612, puh. ajat ma-pe klo 8-16 ja keskiviikkoisin klo 17.30 saakka.”

 

TURUSSA hiv-positiivisten vastaanotot ovat toteutuneet toistaiseksi lähes normaalisti ja suunnitellusti.

Palveluita on pyritty tiivistämään, jotta kaikki hoituisi samalla käyntikerralla. Lähikontaktia on vähennetty ja toive on, että paino ja verenpaine olisi mahdollisuuksien mukaan mitattu jo kotona. Labraan kannattaa varata aika. Tarvittaessa infektiopolin hoitaja tekee varauksen, koska potilas ei voi itse varata aikaa kaikkiin labroihin. Terveyskeskuksen labraan jokainen voi varata ajan itse. 

Hiv-positiiviset ovat saaneet lääkkeensä samasta paikasta kuin ennenkin, mutta lääkkeitä on annettu 4 kuukaudeksi kerrallaan, 3kk sijaan. Mikäli poikkeusolot jatkuvat pitkään, potilaat tulevat todennäköisesti hakemaan lääkkeensä sairaala-apteekista ja osa vastaanotoista tullaan hoitamaan puhelimitse. TYKSin infektiopoli tiedottaa asiasta, mikäli näitä muutoksia tulee.

 

TAMPEREELLA Infektiopoliklinikan tulevien viikkojen poliklinikka-aikoja on osin vaihdettu puheluiksi meneillään olevan epidemian vuoksi. Mikäli käynti vaihdetaan puheluksi, siitä on ilmoitetaan suoraan potilaalle soittamalla. Muut aiemmin sovitut käyntiajat toteutetaan entiseen tapaan. 
Taysin infektiopoliklinikan toiminnasta poikkeusaikana löydät lisää tietoa täältä. 

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki