Miten hiv tarttuu?

Hiv voi tarttua vain seuraavilla tavoilla:

  • verikontaktissa, kuten virusta sisältävän veren siirron tai muun verituotteen kautta (nykyään kehittyneen terveydenhoidon maissa kaikki verituotteet testataan)
  • äidistä lapseen raskauden tai synnytyksen aikana
  • rintaruokinnassa
  • yhteisten neulojen, ruiskujen tai muiden ruiskeen antamiseen liittyvien välineiden käytössä
  • yhdynnässä emättimeen ilman kondomia
  • yhdynnässä peräaukkoon ilman kondomia (anaaliyhdyntä)

Hiv voi tarttua suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Tartunnan mahdollisuus on siis olemassa, jos limakalvoille tai rikkoutuneelle iholle päätyy runsaasti virusta sisältävää kehon nestettä eli verta, siemennestettä, miehen virtsaputken suulle erittyvää limaista nestettä eli “touhutippoja” tai emättimen eritettä. Kondomin oikeanlainen käyttö yhdynnässä suojaa tartunnalta.

Tarttumisen mahdollisuuteen vaikuttavat monet tekijät, esimerkiksi muut samanaikaiset sukupuolitaudit kuten klamydia, tippuri ja kuppa voivat aiheuttaa limakalvohaavaumia ja siten helpottaa viruksen pääsyä elimistöön. Suojaamattomassa emätinyhdynnässä tartunta välittyy naiseen helpommin kuin mieheen. Peräaukkoyhdynnässä riski on suurempi vastaanottavalla osapuolella, koska peräsuolen pinta vaurioituu helposti ja siinä on paljon verisuonia. Hiv-lääkehoito alentaa usein viruksen määrää veressä ja todennäköisesti myös muissa kehon eritteissä. Näin tartunnan mahdollisuus saattaa vähetä, mutta ei poistu.

Suojaamattomassa suuseksissä, jossa siemennestettä, miehen virtsaputken suulle erittyvää limaa tai emättimen eritettä joutuu suuhun, on nykykäsityksen mukaan tartunnan mahdollisuus olemassa. Mahdollisuus on tosin selvästi pienempi kuin yhdynnässä ilman kondomia.

Muissa kehon eritteissä, kuten syljessä, kyynelnesteessä, virtsassa ja ulosteessa, on niin vähän viruksia, ettei tartunnan vaaraa ole, mikäli eritteessä ei näy verta. Hiv voi siirtyä myös hiv-tartunnan saaneesta äidistä lapseen raskauden tai synnytyksen yhteydessä tai imetyksen aikana äidinmaidon välityksellä. Äiti-lapsi -tartuntoja voidaan nykyään ehkäistä tehokkaasti lääkityksellä.

Piikkihuumeiden käyttöön liittyvien tarvikkeiden (esim. neulojen, ruiskujen, klikkikuppien ja filttereiden) yhteiskäyttö sisältää hiv-tartunnan riskin.

Hiv voi tarttua elin- ja verensiirroissa ja verituotteiden kautta. Suomessa luovutetun veren testaus aloitettiin 1985, jonka jälkeen Suomessa ei ole tapahtunut verituotteiden välityksellä saatuja hiv-tartuntoja.


© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki