Kuinka sairaus etenee?

Hiv-infektion etenemisnopeutta ja sen aiheuttamia oireita on mahdoton ennustaa. On hiv-positiivisia, joilla tauti ei ole 10–15 vuodessa ilmeisesti edennyt lainkaan.

Ilman hiv-lääkitystä tilastollinen keskimääräinen odotettavissa oleva elinaika tartuntahetkestä on länsimaissa noin 12 vuotta ja aidsvaiheeseen siirtymisen jälkeen kaksi ja puoli vuotta.

Jatkuvasti kehittyvät hi-virukseen vaikuttavat lääkkeet hidastavat ja jopa pysäyttävät infektion etenemisen. Nykyään hyvän hiv-hoidon piirissä olevat voivat odottaa elävänsä jopa yhtä kauan kuin väestö keskimäärin. Myös oheistautien ehkäisy ja varhainen hoito ovat pidentäneet elinikää ja parantaneet elämän laatua. Hiv-tartunnan ja mahdollisten ensioireiden jälkeen hiv-positiiviset ovat useimmiten täysin oireettomia. Jos puolustuskyky heikkenee, voi puhjeta oheistauteja, mutta niistä suurin osa saadaan hoidettua.

Tartunnan jälkeen hiv-infektion kehitys riippuu tartunnasta sen toteamiseen kuluneesta ajasta, lääkityksestä, virustyypistä, tartuntahetkellä siirtyneestä virusmäärästä, tartunnansaaneen vastustuskyvystä, iästä, mahdollisista muista sairauksista ja monista muista tekijöistä.

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki