Tuleeko tartunnasta kertoa?

Seksisuhteessa kumppanille on tehtävä selväksi, että turvaseksi on ainoa tapa olla seksikontaktissa, eikä asiasta edes neuvotella. Vaikka turvaseksissä pitäytyminen on moraalisesti katsoen molempien velvollisuus, ja vaikka kumppani ei välittäisi koko asiasta, jää oikeudellinen vastuu hiv-positiiviselle.

Myös turvaseksissä voi olla mahdollisuus tartuntaan. Kondomi voi rikkoutua tai luisua pois päältä. Jos seksikumppani ei tiedä toisen hiv-positiivisuudesta, voi vastuu kaatua hiv-positiivisen niskaan.

Mitä pitempään suhde jatkuu, sen perustellumpaa on kertoa omasta tartunnasta, koska tartunnan mahdollisuus moninkertaistuu ajan myötä. Vakinaisessa suhteessa elävällä kumppanilla voidaan katsoa olevan oikeus tietää toisen hiv-positiivisuudesta, sillä suhteen vakinaistaminen luo helposti olettaman, että seksi voi olla muutakin kuin turvaseksiä.

Jotta terveydenhuoltohenkilöstö voisi hoitaa hiv-positiivista parhaalla mahdollisella tavalla ja turvallisesti, kannattaa antaa heille oikeaa, selkeää ja täydellistä tietoa. Jos hiv-tartunnastaan tietoisen potilaan hoidossa tehdään hoitovirhe, joka johtuu siitä, ettei lääkäri tiennyt potilaan hiv-positiivisuudesta, ei lääkäri ole vastuussa virheestä.

Kun tartunnastaan tietoinen hiv-positiivinen hakeutuu hoitoon, jossa terveydenhoidon ammattihenkilöllä on mahdollisuus saada tartunta, esimerkiksi leikkaukseen, on syytä kertoa hiv-positiivisuudesta. Jos hoitaja tai lääkäri altistuu hi-virukselle toimenpiteen aikana, voi potilas joutua vastuuseen, ellei tämä ole kertonut hiv-positiivisuudestaan.

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki