Elokuu 2006

* YK:n erityisedustaja suomi Etelä-Afrikkaa ja USA:ta
* Bill Gates: Naiset avainasemassa
* Hammashoitoloiden vesi kelvotonta?
* Romaniassa hiv-positiiviset lapset ja nuoret syrjittyjä ja vailla hoitoa

YK:n erityisedustaja suomi Etelä-Afrikkaa ja USA:ta

Kansainvälisen aids-konferenssin päätöstilaisuudessa 18.8. puhunut YK:n Afrikan hiv-erityisedustaja Stephen Lewis nimitti Etelä-Afrikan hiv-politiikkaa hourupäiseksi ääri-ilmiöksi ja arvosteli USA:n ja muiden länsimaiden Afrikalle antaman aids-avun määrää ja laatua. Joka toinen vuosi pidettävä kansainvälinen konferenssi pidettiin tänä vuonna Torontossa Kanadassa.

Lewis syytti Etelä-Afrikkaa jahkailusta ja laiminlyönneistä hiv-hoidon järjestämisessä. Hiv-lääkkeet ovat edelleen kiven alla monille eteläafrikkalaisille. Presidentti Thabo Mbeki ei alun alkaen uskonut hiv-lääkkeisiin lainkaan, ja vieläkin maan terveysministeri Manto Tshabalala-Msimang puhuu esimerkiksi sitruunan, valkosipulin, juuresten ja perinnelääkkeiden ratkaisevasta roolista hiv-infektion hoidossa. Valtapuolue ANC väittää Etelä-Afrikan hallituksen suhtautuvan hiv-infektioon ”vastuuntuntoisesti ja kokonaisvaltaisesti”.

Muutama tunti ennen William Lewisin puhetta Torontossa poliisi oli pidättänyt Johannesburgissa Etelä-Afrikassa 44 Treatment Action Campaign -järjestön (TAC) jäsentä. He olivat osoittaneet mieltään terveysministeri Tshabalala-Msimangin erottamiseksi. ”On todella masentavaa, kun valtio suuntaa pakkokeinokoneiston yhteiskunnan parhaita ihanteita edustavia jäseniään vastaan", Lewis sanoi.

Lewis moitti länsimaita Afrikalle luvatun aids-avun väärästä suuntaamisesta ja lupausten pettämisestä. Varsinkin USA haluaa rajoittaa apunsa kohteisiin, joissa tärkein ehkäisykeino on seksistä pidättäytyminen ennen avioliittoa. Williams ja muut asiantuntijat pitävät yleisesti tätä huonona lähtökohtana elämän todellisuudessa. Käytännössä se johtaa kondomien vähäiseen käyttöön. Länsimailla ei Williamsin mielestä ole oikeutta rajata antamansa aids-avun käyttökohteita.
News.bbc.co.uk | news.bbc.co.uk


Bill Gates: Naiset avainasemassa

Yhdysvaltalainen ohjelmistomiljardööri ja hyväntekeväisyysihminen Bill Gates korosti Toronton aids-konferenssin avajaisissa 13.8. pitämässään puheessa naisten keskeistä asemaa hiv-tartuntojen ehkäisyssä. ”Naisen ei koskaan pitäisi olla riippuvainen kumppaninsa tahdosta oman henkensä pelastamisessa”, Gates totesi.

Hyväntekeväisyyssäätiö Gates Foundation on jo antanut miljoonia dollareita hiv-tukimukseen. Bill Gates ilmoitti, että säätiö tulee antamaan lisää rahaa lääkkeiden sekä emättimeen ja peräsuoleen laitettavien mikrobisidien kehittämiseen. Tutkimusten mukaan myös miesten ympärileikkauksien lisääminen saattaisi pienentää jonkin verran tartuntalukuja maissa, joissa hiv-tartunta on yleinen.

Gatesin mielestä käyttökelpoisten ja turvallisten mikrobisidivoiteiden kehittäminen naisille antaisi heille mahdollisuuden suojata itseään. ”Kehitystä niiden kohdalla on tapahtunut, mutta liian hitaasti.” Avajaistilaisuudessa puhunut YK:n Afrikan hiv-erityisedustaja Stephen Lewis säesti Gatesia: ”Miesten seksikäyttäytymisen muuttamiseen kuluu sukupolvia. Naiset kuolevat nyt.”
news.bbc.co.uk


Hammashoitoloiden vesi kelvotonta?

Ruotsin sosiaalihallituksen tekemän kartoituksen mukaan jopa 80 prosenttia hammaslääkärivastaanotoista käyttää suun huuhtelemiseen vettä, joka ei kelpaa edes juomavedeksi.

Hammaslääkärit käyttävät tavallista vesijohtovettä, joka lämpenee seistessään laitteiston letkuissa. Tästä bakteerit pitävät, ja jo muutaman päivän käyttötauon aikana letkuista voi kehittyä todellinen bakteeripesä. Veden puhtaanapitoa varten on olemassa laitteita, joiden hankinta ja käyttö ei ole kallista.

Suurin terveysriski heikkotasoinen vesi on asiakkaille, joiden vastustuskyky on alentunut. Hampaiden hoidon yhteydessä vettä suihkutetaan niin, että se aerosoloituu. Näin vedelle altistuu asiakkaiden lisäksi myös vesihöyryjä päivittäin hengittävä hoitohenkilökunta.

Ruotsissa mietitään nyt, löytyisikö osalle legionellatartunnoista selitys hammashoidon veden laadusta. Tästä lähtien hammaslääkärit joutuvatkin tutkituttamaan vetensä ainakin kerran vuodessa.
Svt.se


Romaniassa hiv-positiiviset lapset ja nuoret syrjittyjä ja vailla hoitoa

Romanian tuhannet hiv-tartunnan saaneet lapset ja nuoret eivät saa kunnollista hiv-hoitoa ja tietoa sairaudestaan. Heitä syrjitään kouluissa ja hoitopaikoissa. Lääkärit, kirurgit ja hammaslääkärit ovat jopa kieltäytyneet hoitamasta heitä. Tilanteesta kertoo Human Rights Watchin (HRW) elokuun alussa julkaisema raportti.

Diktaattori Ceausescun aikana 1980-luvulla Romaniassa kiellettiin syntyvyyden säännöstely ja miljoonia lapsia hylättiin orpokoteihin. Tuhannet orpolapset saivat hiv-tartunnan, kun heidän hoidossaan käytettiin epäpuhtaita neuloja ja seulomatonta verta. Lasten hiv-tartuntoja on Romaniassa enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. Vaikka hallitus on tiennyt lasten suuren määrän jo 15 vuotta, se ei ole pystynyt estämään lasten syrjintää, huonoa hoitoa ja laiminlyöntejä.

Romaniassa periaatteessa kaikki saavat hiv-lääkkeitä, mutta monet näistä lapsista eivät saa lääkkeitä säännöllisesti, koska sairaalat eivät pysty luomaan varmuusvarastoja toimituskatkojen varalta. Erityisesti psykiatrisessa hoidossa olevien lasten tilanne on vaikea, koska hoitolaitokset ovat huonokuntoisia ja heikentävät lasten selviytymismahdollisuuksia. Lasten on vaikea saada hoitoa esimerkiksi opportunistisairauksiinsa lääkäreiden laiminlyöntien ja syrjinnän takia.

Nyt 15–19-vuotiaat hiv-positiiviset lapset ja nuoret ovat vaarassa jäädä kokonaan heitteille. Vain alle 60 prosenttia heistä käy jotain koulua, ja koulussa heitä ahdistelevat opettajat ja muut oppilaat. Hiv-tartunnan takia oppilaita jopa erotetaan kouluista. Esimerkiksi kampaamo- tai ravintola-alan koulutukseen vaaditaan lainsäädännön mukaan hiv-testi. Työsyrjintätapauksissa työnhakijan on vaikea ajaa asiaansa, koska oikeudenkäyntiasiakirjat ovat julkisia. Syrjinnästä rangaistaan harvoin ja lievästi, eikä syrjityille ole tarjolla ammattitaitoista oikeusapua.

Nurinkurisen lainsäädännön takia monet lapset eivät ole saaneet riittävästi tietoa omasta sairaudestaan ja tartuntojen ehkäisystä, koska näistä asioista ei saa kertoa ilman huoltajien lupaa. Miltei puolet hiv-tartunnan saaneista lapsista ei käy koulua lainkaan, joten heille ei ole tarjolla minkäänlaista seksivalistusta. Syrjinnän valvonta on heikkoa, mutta hiv-positiivisia nuoria ja erityisesti nuoria naisia valvotaan ja pidätetään kovakouraisesti, mikä ei rohkaise heitä hakemaan apua terveyspalveluista tai poliisilta.

Raportin laatijan, HRW:n tutkijan Clarisa Bencomon mukaan Romaniassa yleinen hiv-positiivisten lasten syrjintä ajaa suuren osan heistä yhteiskunnan reunoille, ellei maan hallitus ryhdy pikaisiin toimiin. ”Romanian hallitus on edennyt hyvin hiv-lääkehoidon takaamisessa kaikille tarvitseville. Mutta hivin kanssa elävät lapset tarvitsevat muutakin kuin vain lääkkeitä. Vielä enemmän kuin aikuiset he tarvitsevat suojelua ja tukea”, Bencomo sanoo.
Hrw.org | Helsingin Sanomat 4.8.2006

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki