Lokakuu 2006

* Uusi käsikirja hiv-tartunnan saaneille
* Arvostettu aids-aktivisti ja "koekaniini" kuollut
* Keuhkoahtauma luultua yleisempää tupakoivilla
* Näin Skotlannissa: seksiä ostavilla miehillä usein vakituinen kumppani
* Uusi hiv-lääketyyppi koekäyttöön
* Kolmannes suomalaisista: hiv tarttuu vessanpöntöstä

Uusi käsikirja hiv-tartunnan saaneille

Suomessa julkaistaan uusi käsikirja hiv-positiivisille. Kirja ilmestyy lokakuun puoilivälissä ja sitä voi tiedustella omasta hoitopaikasta ja Positiiviset ry:stä, joka on hiv-tartunnan saaneiden potilas- ja etujärjestö. Käsikirja on maksuton hiv-positiivisille.

Kirjan julkistamistilaisuus on Helsingissä eduskunnan lisärakennuksen Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa perjantaina 20.10.2006 klo 15.00–16.00. Tilaisuus on avoin ja paikalle on kutsuttu kansanedustajia ja tiedotusvälineiden edustajia. Tilaisuutta emännöi kansanedustaja Rakel Hiltunen.

Positiiviset ry:n edustajat vierailevat syksyn aikana sairaanhoitopiireissä esittelemässä käsikirjaa. He vastaavat kysymyksiin ja keräävät palautetta. Käsikirjan mukana on myös palautelomake, jonka voi palauttaa maksuttomassa palautuskuoressa Positiiviset ry:hyn.

Kirja ilmestyy myöhemmin syksyllä myös sähköisenä versiona yhdistyksen kotisivuilla osoitteessa positiiviset.fi.
Positiiviset.fi


Arvostettu aids-aktivisti ja "koekaniini" kuollut

Luuydinsiirteen paviaanilta 1995 saanut yhdysvaltalainen aids-aktivisti on kuollut 49 vuoden ikäisenä. Jeff Getty kuoli sydämen toimintahäiriöön saatuaan syöpähoitoa kalifornialaisessa sairaalassa.

Getty oli yksi niistä hiv-positiivisista pitkäaikaisselviytyjistä, jotka sinnittelivät hengissä 1980-luvulta tehokkaan yhdistelmähoidon aikakaudelle 1990-luvun lopulle. Hänen viruskantansa ehti kuitenkin kehittyä niin vastustuskykyiseksi, ettei sitä koskaan onnistuttu saamaan täysin hallintaan.

Hiv- ja aids-aktivistien tiukkana (ja hankalana) keulahahmona tunnettu Getty sai aids-diagnoosin jo silloin, kun monet kutsuivat sairautta ”homorutoksi”. Hän oli mukana varhaisissa lääkekokeissa, mutta joutui vankilaankin osoitettuaan mieltään lääkeyhtiöitä vastaan. Kerran hän heitti ruumisarkun sairaalan nurmikolle vaatiessaan elinsiirtoja hiv-positiivisille potilaille.

Vuonna 1995, juuri ennen tehokkaan yhdistelmälääkehoidon esiinmarssia, Getty oli ensimmäinen ihminen, jolle siirrettiin luuydinsolukkoa paviaanilta. Toivottiin, että paviaanin luontainen hiv-vastustuskyky voitaisiin siirtää ihmiseen. Koe herätti raivoisan väittelyn lajista toiseen tehtyjen kudossiirtojen oikeutuksesta. Paviaanin solut hävisivät pian Gettyn elimistöstä, mutta hänen terveydentilansa näytti paranevan selvästi.

Jeff Getty oli myös koekaniinina edistämässä yhdistelmälääkehoitoja, joiden ansiosta hiv-positiiviset ja aidsia sairastavat pysyvät tänään hengissä.
Www.hivandhepatitis.com | nytimes.com


Keuhkoahtauma luultua yleisempää tupakoivilla

Tanskalaisen tutkimuksen mukaan tupakoijien riski sairastua keuhkoahtaumatautiin on suurempi kuin tähän asti on uskottu.

Kööpenhaminassa tehdyssä seurantatutkimuksessa oli mukana 8000 henkilöä. Kaikilla oli terveet keuhkot tutkimuksen alkaessa 25 vuotta sitten. Tupakoijia oli 5000 ja entisiä tupakoijia 1200. Kun 25 vuotta oli kulunut, oli 2900 henkilöä kuollut. Heistä 109 oli kuollut keuhkoahtaumaan. Vain kaksi näistä oli tupakoimattomia.

Vielä elossa olevilla oli terveet keuhkot yli 90 prosentilla tupakoimattomista, tupakoijista reilulla 60 prosentilla. Naisten vastaavat luvut olivat 91 ja 69 prosenttia, miesten 96 ja 59 prosenttia.
Svt.se


Näin Skotlannissa: seksiä ostavilla miehillä usein vakituinen kumppani

Skotlannissa tehdyn haastattelututkimuksen mukaan seksipalveluja käyttävistä miehistä miltei puolella on samanaikaisesti vakiintunut suhde.

Glasgowlaisen Sandyford Initiative -hankkeen tekemässä tutkimuksessa haastateltiin 2500 miestä, jotka asioivat sukupuolitautivastaanotolla lokakuun 2002 ja helmikuun 2004 välisenä aikana. Kellään haastatelluista ei ollut hiv-tartuntaa, mutta yhdellä viidestä oli seksitartunta, kuten tippuri, klamydia tai kuppa.

Joka kymmenes miehistä kertoi maksaneensa seksistä lähiaikoina, ja 27 prosenttia kertoi käyttävänsä seksipalveluja usein. Seksipalveluja oli ostettu yhtä usein kadulla ja saunoissa. Tutkijat arvelevat, että maksullista seksiä käyttäneiden osuus saattaa olla todellisuudessa suurempi, koska tällaisista asioista ei aina haluta kertoa.

Seksipalveluja käyttäneet jakautuivat melko selvästi kahteen ryhmään: kotimaassa ja ulkomailla palveluja ostavat. Useimmat vastaajat kertoivat käyttäneensä kondomia. Ulkomailla kävijöillä kondomin käyttö oli ollut vähäisempää, ja heillä suojaamaton emätinyhdyntä oli yleisempää. Kotimaassa oli harrastettu suojaamatonta suuseksiä. Suojaamatonta seksiä prostituoidun kanssa harjoittaneista 56 prosentilla oli vakituinen kumppani.

Sukupuolitautivastaanotoilla kannattaa yrittää kartoittaa asiakkaiden seksitapoja, koska silloin myös voidaan neuvoa asiakkaita tartuntojen ehkäisyssä, tutkijat päättelevät. Seksityön tekijöille annettavaa valistusta kannattaisi heidän mielestään suunnata katujen lisäksi sauna- ja hieromalaitoksiin.
News.bbc.co.uk | www.thebody.com


Uusi hiv-lääketyyppi koekäyttöön

Ensimmäinen integraasin estäjiin kuuluva hiv-lääke tulee koeluontoiseen käyttöön USA:ssa.

Merck-lääkeyhtiö on julkistanut laajennetun saatavuuden ohjelman omalle MK-0518-lääkkeelleen. EARMRK-ohjelman kautta potilaat, joiden kohdalla mikään nykyisistä kolmesta lääketyypistä ei enää toimi, saavat mahdollisuuden salvage-hoitoon eli pelastavaan varahoitoon.

Integraasin estäjät kohdistuvat hi-viruksen elämänkaaren integraasivaiheeseen, jossa hi-viruksen perimä siirtyy eli integroituu osaksi isäntäsolun perimää.
Www.poz.com | positiiviset.fi/uutispalat | www.earmrk.com


Kolmannes suomalaisista: hiv tarttuu vessanpöntöstä

EU-maissa tehtyn kyselyn mukaan suomalaisista joka kolmas kuvittelee, että hiv-tartunnan saa tai voi saada wc-istuimesta, jolla on istunut hiv-positiivinen tai aidsiin sairastunut henkilö.

Vessanpönttötartunnasta oli varmoja 7 prosenttia ja sitä piti mahdollisena 26 prosenttia suomalaisista. Jopa 45 prosenttia luuli, että tartunnan saa tai voi saada juomalasista.

Koko EU-alueella suomalaisten tietämys kuului parhaiden ryhmään. Kaikista tutkimukseen osallistuneista EU-kansalaisista miltei puolet uskoi, että hiv-tartunnan voi saada käyttämällä samaa wc-istuinta, samoja silmälaseja, luovuttamalla verta tai huolehtimalla hiv-positiivisista tai aidsia sairastavista. Heikoin hiv-tietämyksen taso on uusissa jäsenmaissa.

Eurobarometri-kyselysarjaan kuuluva hiv-tietouskysely tehtiin vuoden 2005 lopulla. Kyselyyn haastateltiin 24 000 vähintään 15-vuotiasta EU-kansalaista, joista 1004 oli Suomesta.
Helsingin Sanomat 3.10.2006

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki