Heteroseksin tartuntariskiä aliarvioidaan

Kaavamainen "yksi tuhannesta kerrasta" -ajattelu voi johtaa harhaan punnittaessa heteroseksin hiv-tartuntariskejä.

Yhdysvaltalaisessa Pohjois-Carolinan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa käytiin läpi erilaisia tarttuvuustutkimuksia. Hivin tarttumistodennäköisyys hiv-negatiivisen ja -positiivisen välisessä heteroseksissä vaihteli tutkimuksesta riippuen suuresti. Ääripäät olivat nolla tartuntaa sadassa emätinyhdynnässä ja yksi tartunta 3,1 heteroseksuaalisessa peräsuoliyhdynnässä.

Tutkimus luettelee useita tekijöitä, jotka lisäävät tartuntariskiä: miehen ympärileikkaamattomuus, haavaumat sukuelimissä sekä hiv-tartunnan kantajan infektion varhais- tai myöhäisvaihe, jolloin virusmäärä on korkea. Lisäksi on seksitapoja, joiden tartuntariskiä tutkijat eivät tiedä, esimerkiksi suuseksi.

Tutkijat päättelevät, että yksi tartunta 1000 seksikontaktissa on liian optimistinen arvio. Tämä lukema on laskettu vakiintuneille pariskunnille, joilla on vähän riskitekijöitä. Muunlaisissa heterokontakteissa riski voi kasvaa monin- tai jopa monisatakertaiseksi.

Epidemiologien viljelemä 1/1000-malli on tutkijoiden mukaan ruokkinut harhakäsitystä, että hiv tarttuisi huonommin heteroseksuaaleihin kuin homoseksuaaleihin.

thebodypro.com

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki