Iran pidättänyt kaksi hiv-lääkäriä

Kaksi iranilaista hiv-lääkäriä on ollut pidätettynä ja eristettynä kesäkuun 20. päivästä lähtien. Teheranin apulaissyyttäjä ilmoitti elokuun alussa, että lääkäreitä syytetään maanpetoksesta.

Lääkärit Kamyar ja Arash Alaei ovat veljeksiä. He ovat tehneet hivin vastaista työtä parinkymmenen vuoden ajan ja keskittyneet Iranissa yleiseen hiv-epidemiaan ruiskuhuumeiden käyttäjien parissa.

Alaeit tunnetaan laajalti maailmalla, koska he ovat osallistuneet usein hiviin liittyviin kansainvälisiin tapaamisiin ja konferensseihin. Syytteessä viitataankin lääkärien kansainvälisiin yhteyksiin, joita he olisivat käyttäneet kumouksellisessa toiminnassaan.

Arash Alaein oli määrä puhua 17. kansainvälisessä aids-konferenssissa Mexico Cityssä viime viikolla. Maailmalla ihmetellään pidätystä, onhan Iran saanut kehuja asiallisesta työstään ruiskuhuumeiden haittojen vähentämisessä.

Lääkärit ovat eristyksissä, ilman asianajajia tai yhteyttä omaisiin. Luultavasti he eivät tiedä, mistä heitä syytetään, ja todennäköisesti he eivät tiedä heidän puolestaan käytävästä kansainvälisestä kampanjasta.

Lääkärit ihmisoikeuksien puolesta -järjestö on avannut kansalaisadressin osoitteessa www.iranfreethedocs.org. Adressissa vaaditaan Iranin hallitusta kertomaan lääkärien olinpaikan, tarjoamaan heille asianajajat ja yhteyden perheisiin sekä joko nostamaan kansainvälisesti tunnistettava syyte tai vapauttamaan heidät välittömästi.

thebody.com |Human Rights Watch |BBC

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki