Afrikkalainen geenimuunnos altistaa hiville?

Heinäkuussa julkaistu tutkimus esittää, että afrikkalaisilla yleinen geenimuunnos altistaisi hiv-tartunnalle.

Afrikan väestössä on aikojen saatossa yleistynyt geenimuunnos, joka suojaa malarialta. Geenimuunnos tekee Duffy-antigeenin toimimattomaksi, mikä estää Plasmodium vivax -malarialoista tunkeutumasta punasoluihin.

Tutkijat ovat osoittaneet, että Duffy-antigeenin toimimattomuus helpottaa hi-viruksen tunkeutumista punasoluihin ja niistä edelleen viruksen varsinaisiin kohteisiin eli valkosoluihin.

Tutkijat vertasivat 814:n yhdysvaltalaisen sotilashenkilöstöön kuuluvan mustan hiv-negatiivisen verinäytteitä 470 hiv-positiivisen näytteisiin.

Havaittiin, että Duffy-muunnoksen omaavien riski saada hiv on 40 prosenttia suurempi kuin muilla. Laskelmiensa jälkeen tutkijat arvioivat, että noin 11 prosenttia Saharan eteläpuolisen Afrikan hiv-tartunnoista aiheutuu Duffy-muunnoksesta.

Vastapainoksi tutkijat totesivat, että Duffy-muunnoksen omaavien hiv-positiivisten infektio eteni hitaammin kuin muilla. Tutkijat veikkaavat tämän johtuvan siitä, että antigeenin puuttuminen vähentää infektiota vastaan taistelevia kemokiineja. Näin erilaisten infektioiden yhteydessä syntyy vähemmän vaurioita.

Noin 90 prosentilla Afrikan väestöstä ja noin 60 prosentilla USA:n mustasta väestöstä on tutkijoiden mukaan Duffy-antigeenin lamaava geenimuunnos.

thebody.com

 

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki