Maailman terveysjärjestö (WHO) on julkistanut uuden hiviin liittyvän ohjeistuksen, jossa keskitytään serodiskordantteihin pariskuntiin

 

Maailmanlaajuisesti tällä hetkellä lähes 50 % hiv-positiivista on parisuhteessa hiv-negatiivisen henkilön kanssa (serodiskordantissa parisuhteessa). Näistä parisuhteessa olevista hiv-positiivisista kaikki eivät ole kertoneet positiivista hiv-statustaan hiv-negatiivisille kumppanille.

Ohjeistuksessa kannustetaan tarjoamaan vapaaehtoista hiv-testiä pariskunnille ja kannustamaan samalla keskinäiseen avoimuuteen hiv-statuksesta. Hiv-testiä olisi hyvä tarjota parisuhteen molemmille osapuolille, silloinkin kun tiedossa on toisen henkilön positiivinen hiv-status. Neuvolassa tai muussa raskauden aikaisessa hoidossa hiv-testiä tulisi niin ikään tajota molemmille osapuolille, ja kannustaa keskinäiseen avoimuuteen hiv-statuksista.  

Ohjeistuksessa tuodaan esiin viimeaikaisia tutkimustuloksia hiv-lääkityksen hyödyistä ja tehokkaan hiv-lääkityksen ennaltaehkäisevästä vaikutuksesta. 

Hiv-testaukseen tulisi muutenkin kiinnittää enemmän huomiota: maailmanlaajuisesti vain 40 % ihmisistä tietää hiv-statuksensa.

WHO:n ohjeistus: Guidance on couples HIV testing and counselling, including antiretroviral therapy for treatment and prevention in serodiscordant couples

 

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki