AIDS 2012 konferenssi

 

Järjestyksessään 19 aids-konferenssin avajaisissa kerrottiin viimeaikaisista saavutuksista ennaltaehkäisyn ja hoidon saralla. Teeman 'turning the tide together' mukaisesti pohdittiin, miten hiv/aids-epidemia voidaan voittaa. Merkittävätkään saavutukset lääkityksen saralla eivät yksinään poista epidemiaa. Hiv ja aids ei ole voitettavissa ilman poliittista tahtoa ja kansainvälistä solidaarisuutta.

Avajaisissa mainittiin erityisesti alla olevat keinot, jotka maailmalaajuisesti laajasti implementoituina, voisivat johtaa aids-kuolemien vähenemiseen ja huomattavasti vähäisempään uusien hiv-tartuntojen määrään.

- Hiv-lääkitys ja sen käyttäminen ennaltaehkäisynä.
- Miesten ympärileikkaukset
- Tehokkaan kolmoislääkityksen (esim. Suomessa käytettävän hiv-lääkityksen) käyttäminen kaikille naisille raskauden ja imetyksen aikana.
- PrEP (Pre-exposure prophylaxis) eli ennen hiv-altistusta käytettävä hiv-estolääkitys
- Aikaisempi hiv-lääkityksen aloittaminen.
- Tehostettu tuberkuloosin etsiminen hiv-positiivisilta ja hivin testaaminen tuberkuloosi potilailta.

Olennaisia asioita tavoitteen saavuttamiseksi ovat myös hiv-testaus ja neuvonta sekä hiv-tartunnan saaneiden ja muiden asianosaisten merkityksellinen osallistaminen.  Eikä lainkaan vähäisimpinä stigman, syrjinnän ja kriminalisaation lopettaminen.

Konferenssin nettisivuilta aids2012 löytyy webcasteja, suoria ja nauhoitettuja lähetyksiä konferenssista, raportteja sekä linkkejä eri sivustoille, jotka raportoivat konferenssista ja sitä edeltäneistä pre-konferensseista.

UNAIDSin viimeisimmän raportin mukaan vuonna 2011 maailmassa

- arvioitiin elävän 34.2 miljoonaa  hiv-positiivista.
- 57 % raskaana olevista naisista sai lääkityksen, jolla voidaan estää hivin tarttuminen äidistä lapseen.
- todettiin 2.5 miljoonaa uuttaa hiv-tartuntaa.
- 330 000 lasta sai hiv-tartunnan.
- 1.7 miljoonaa ihmistä kuoli aidsiin liittyviin sairauksiin.

Yhdysvalloissa joka päivä 150 ihmistä saa hiv-tartunnan, eli noin 56 000 ihmistä vuosittain. Yli 1.1 miljoonalla amerikkalaisella on hiv-tartunta. Konferenssikaupunki Washington DC:n asukkaista 2.7 % on hiv-positiivisia. Uusien tartuntojen määrä on laskussa ja vuoden 2009 jälkeen kaikki vauvat ovat syntyneet hiv-negatiivisina.

 

 

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki