Serenadi Etelä-Afrikan uudelle terveysministerille

Eteläafrikkalaiset hiv-aktivistit toivottivat uuden terveysministerin virkaansa laulamalla serenadin tämän asunnolla Kapkaupungissa. Ministeri Barbara Hogan kertoi olevansa liikuttunut serenadista, kun hän kilisteli sampanjaa aktivistien kanssa asuntonsa edustalla.

Hogan on luvannut ottaa lääketieteen käyttöön mahdollisimman nopeasti eteläafrikkalaisessa hiv-hoidossa. Etelä-Afrikassa on enemmän hiv-positiivisia kuin missään muussa maassa: 5,7 miljoonaa eli 12 prosenttia koko väestöstä.

Terveysministerin vaihtuminen liittyy Etelä-Afrikan presidentin Thabo Mbekin ennenaikaiseen eroon ja uuden hallituksen muodostamiseen presidentti Kgalema Motlanthen johdolla. Mbeki sekä edellinen terveysministeri Manto Tshabalala-Msimang suhtautuivat hiv-lääkkeisiin kielteisesti. Mbeki väitti usein, ettei aids johdu hi-viruksesta. Tshabalala-Msimang piti hiv-lääkkeitä liian kalliina ja epäilyttävinä. Hän kehotti hiv-positiivisia syömään valkosipulia ja punajuuria. Nyt hänet on siirretty presidentin kansliaan.

Barbara Hogan vietti kahdeksan vuotta vankilassa 1980-luvulla apartheidin vastaisen toimintansa vuoksi.

hs.fi |bbc

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki