Hiv-murhaajasta syytteen hylkäämiseen

”Hiv-tartunnan levittämistä tutkittiin törkeinä pahoinpitelyinä. Käräjäoikeuden mielestä tartuntavaara suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä oli vähäinen ja siksi syyte törkeän pahoinpitelyn yrityksestä tai vaaran aiheuttamisesta hylättiin.”


Raahen kaksoismurhaajan hiv-positiivisuus uutisoitiin laajasti jutun yhteydessä ja henkilö nimettiin jopa hiv-murhaajaksi. Syyte hiv-tartunnalle altistamisesta (törkeän pahoinpitelyn yritys tai vaaran aiheuttaminen) kuitenkin hylättiin.

 

Oulun käräjäoikeuden tuomion perustelut:

Rikoslain 21 luvun 6 §:n mukainen täytetty törkeä pahoinpitely edellyttää yhtenä vaihtoehtona sitä, että pahoinpitelystä aiheutuu uhrille vakava sairaus. Törkeän pahoinpitelyn yritys edellyttää sitä, että yrityksen hetkellä on käsillä vaara vakavan sairauden aiheutumisesta.


Ratkaisussa KKO:2017:8 on tuomittu törkeästä pahoinpitelystä, kun HI-virus oli tarttunut suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Sen sijaan ratkaisussa KKO:2015:84 syyte törkeän pahoinpitelyn yrityksestä on hylätty, kun tartuntavaara on ollut vähäinen.


Asiassa esitetystä sisätautien erikoislääkärin, infektiosairauksiin erikoistuvan lääkärin antamasta lausunnosta ilmenee, että syytteessä kuvatun teon aikoihin kolmella eri kerralla syytettynä olleelta henkilöltä otetuissa verinäytteissä HI-viruskopiomäärät ovat olleet mittaamattoman matalia.


Lääkärinlausunnon mukaan HIV-infektion tarttumisvaara suojaamattomissa sukupuoliyhteyksissä on ollut olematon. Asiassa esitetyn lääkärinlausunnon perusteella tartuntavaaraa on pidettävä niin vähäisenä, että syyte törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja vaihtoehtoinen syyte vaaran aiheuttamisesta on hylättävä.

 

***
Näin siis muuttui hiv-murhaaja otsikointi yhdeksi kappaleeksi uutisen keskivaiheilla. Otsikointi joissain lehdissä aiemmin oli täysin asiatonta ja stigmatisoivaa. Positiiviset oli yhteydessä kaikkiin lehtiin, jotka kyseistä henkilöstä otsikoivat hiv-murhaajana. Uutisia Raahen kaksoismurhaajan oikeudenkäynnin lopputuloksesta löytynee kaikista päivän lehdistä.

Uskooko Suomenkin oikeusjärjestelmä vihdoinkin tiedettä ja olisiko uutisointi tulevaisuudessa asiallista hiviin liittyen?

Lääkitty hiv ei tartu! #PositiivisetFaktat #ZeroStigma

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki