Hyvässä hoitotasapainossa olevat hiv-positiiviset eivät kuulu hivin takia koronariskiryhmään

Hiv-positiiviset listataan usein riskiryhmiin kuuluviksi, syynä kenties vanhat tiedot? 

Hivin osalta riski on olemassa, mikäli hiv ei ole hyvässä hoitotasapainossa. Erityisesti diagnosoimaton hiv-tartunta on riski myös koronaviruksen kannalta.   

Tällä hetkellä ei ole todisteita siitä, että hoidossa olevien hiv-positiivisten koronatartuntariski tai sairauden vakavuus olisi lisääntynyt. Hiv-positiivisilla ei tällä hetkellä ole juuri raportoitu COVID-19-tautia, joskin tämä voi muuttua nopeasti viruksen levitessä. Aiempien SARS- ja MERS-puhkeamisten aikana hiv-positiivisten keskuudessa oli vain muutama lievä tautitapaus.  

Tämän hetkisen tiedon perusteella COVID-19:n kuolleisuudelle altistavat korkea ikä sekä esim. diabetes, krooninen hengityssairaus sekä korkea verenpainen ja muut sydän- ja verisuonitaudit. Vakavaa COVID-19:ää on kuitenkin todettu myös perusterveillä ihmisillä.  

Hiv-potilaiden siis syytä muistaa samat ohjeet kuin muunkin kansan. Ota yhteyttä puhelimitse terveydenhoitoyksikköösi, mikäli saat selkeitä koronainfektion oireita ja vointisi heikkenee. Käytännöt hoitoon hakeutumisessa voivat vaihdella paikkakunnittain, yleisohjeena kuitenkin lienee ottaa ensin yhteyttä puhelimitse.   

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki