Maaliskuu 2006

* Suomalaista hoitorokotetta kokeillaan Afrikassa
* Afrikkalainen lääketaukokoe keskeytetty
* Kilpirauhasen liikatoiminta uhkaa myöhään hiv-lääkityksen aloittavaa

Suomalaista hoitorokotetta kokeillaan Afrikassa

Tamperelainen bioteknologiayritys FIT Biotech on aloittamassa kokeet hiv-tartunnan saaneille tarkoitetulla hoitorokotteella.

Hoitorokote ei suojaa hiv-tartunnalta, mutta siitä toivotaan lääkkeitä edullisempaa hoitokeinoa estämään aidsin puhkeaminen. Parhaimmassa tapauksessa rokote voisi jopa parantaa hiv-tartunnan. Rokotteen turvallisuutta on testattu aiemmin Suomessa terveillä vapaaehtoisilla ja hiv-positiivisilla. Ranskassa tehdyissä apinakokeissa rokote on tuottanut hyviä tuloksia.

Hoitorokotuskokeilun 60 koehenkilöstä suurin osa asuu Johannesburgissa Etelä-Afrikassa. Etelä-Afrikka johtaa maailman hiv-tartuntatilastoja, ja siellä hiv-lääkityksen takaaminen kaikille sairastuneille on vaikeaa. Suomalaisia koehenkilöitä on kuusi.

Biotech-yhtiön toimitusjohtajan mukaan onnistuneen hoitorokotteen kaupallinen arvo olisi yli miljardi euroa. Hoitorokotteen kehittäminen kiinnostaa lääkeyrityksiä ehkäisyrokotetta enemmän, koska sillä olisi paremmat markkinat kuin tartuntojen määrää laskevalla ehkäisyrokotteella.
www.mtv3.fi/uutiset | Helsingin Sanomat 26.3.2006


Afrikkalainen lääketaukokoe keskeytetty

Osana laajempaan tutkimuksen kuulunut lääketaukokokokeilu on keskeytetty koehenkilöillä ilmenneiden sairastumisten johdosta. Kyseessä on SMART-tutkimuksen keskeytyksen jälkeen jo toinen vastoinkäyminen pyrkimyksissä löytää käyttökelpoinen tapa helpottaa hiv-lääkitystä niin, että potilaat voisivat "pitää lomaa" lääkityksestään.

Ugandassa ja Zimbabwessa käynnissä olevassa DART-tutkimuksessa päätutkimusaiheena on verrata kahta hoidonseurantaperiaatetta, toisessa hiv-lääkityksellä olevia potilaita seurataan vain tutkimalla heidät säännöllisesti vastaanotolla, toisessa vastaanottojen lisäksi tehdään myös laboratoriotutkimukset.

Kaikki koehenkilöt saivat ensin hiv-lääkitystä vuodesta puoleentoista vuoteen. Niistä, joiden auttajasolumäärä oli tässä vaiheessa vähintään 300, sijoitettiin 799 koehenkilöä tutkimushaaraan, jossa puolella koehenkilöistä lääkitystä tauotettiin kolme kuukauden jaksoissa.

Taukoryhmään kuuluvien sairastuvuus osoittautui tutkimuksen aikana yli nelinkertaiseksi verrattuna jatkuvalla lääkityksellä oleviin. Hiviin liittyviä sairastumisia oli taukoryhmässä 8,6 ja jatkuvan lääkityksen ryhmässä 2,0 sataa potilasvuotta kohti. Yleisin sairaus oli ruokatorven hiivatulehdus.

Lääketauko-tutkimushaara on nyt keskeytetty, ja kaikki tutkimukseen osallistuvat koehenkilöt saavat jatkossa lääkityksensä tauotta.
aidsmap.com/en/news


Kilpirauhasen liikatoiminta uhkaa myöhään hiv-lääkityksen aloittavaa

Amerikkalaiset tutkijat esittävät, että matalalta tasolta lääkityksen ansiosta äkkiä noussut auttajasolutaso saattaa johtaa kilpirauhasen liikatoimintaan.

Jos hiv-lääkitys aloitetaan hiv-infektion pitkälle edenneessä vaiheessa, saattaa potilaalle kehittyä puolustusjärjestelmän "uudelleenvirkoamisesta" aiheutuva oireyhtymä eli IRIS (Immune Reconstitution Inflammatory Syndrome). Piilevä taudinaiheuttaja voi aiheuttaa sairastumisen. Tyypillisiä IRIS-sairauksia ovat herpes, hepatiitit ja vyöruusu. Joskus jo sairastettu tuberkuloosi tai PCP- ja MAI-keuhkokuume saattavat puhjeta uudelleen.

Nyt amerikkalaislääkärit ovat kertoneet potilaista, joille on kehittynyt kilpirauhasen liikatoimintaa eli hypertyreoosia (Gravesin / Basedowin tauti). Siinä ihmisen oman immuunijärjestelmän tuottamat vasta-aineet käyvät erehdyksessä kilpirauhasen kimppuun, ja kilpirauhasen toiminnan säätely pettää.

Viidestä tapauksesta neljä oli aloittanut tehokkaan hiv-lääkityksen auttajasolujen ollessa alle 25:n ja yhdellä auttajasolumäärä oli 472. Kun näiden potilaiden auttajasolut olivat kohonneet 130–200 solulla, kehittyi heille kilpirauhasen liikatoiminnan oireina ahdistusta, vapinaa, sydämentykytystä, kuumotusta, hikoilua ja painonlaskua. Kahdella oli myös silmäoireita.

Lääkärit kannustavat muita lääkäreitä tehostettuun kilpirauhastoiminnan seurantaan, kun potilas aloittaa hiv-lääkityksen vaiheessa, jossa auttajasolut ovat ehtineet pudota alhaiselle tasolle.
www.aidsmap.com/en/news | www.aidsmap.com/en/news

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki