Toukokuu 2006

* Ruotsalainen geenirokote
* Ruotsalaisnaiselle vankeutta hiv-tartunnan salaamisesta

Ruotsalainen geenirokote

Ruotsissa kokeillaan uutta hiv-rokotetta, jossa on HI-viruksen geenejä. Hivis-nimistä rokotetta on jo saanut 38 hiv-negatiivista koehenkilöä. Seuraavaksi tutkimukseen osallistuu 60 hiv-negatiivista koehenkilöä Tansaniassa. Samanaikaisesti rokotteen tehoa tullaan kokeilemaan myös 60 hiv-positiiviseen Ruotsissa ja Iso-Britanniassa.

Hivis on jatkokehittelyä DNA-rokotteista, joihin käytetään osia viruksien perimästä. Tähän asti nämä rokotteet eivät ole aikaansaaneet riittävää vastustuskykyä ihmiskokeissa. Uuden ruotsalaisen rokotteen erikoisuus on, että se injektoidaan ihon alle Biojektor-ruiskulla, joka toimii hieman haulipyssyn tavoin: osuma-alue on laaja, ja suurin osa DNA-molekyyleistä päätyy solujen sisään. DNA:ssa olevat geenit saavat solut valmistamaan virusvalkuaisaineita, joita vastaan puolustusjärjestelmä puolestaan alkaa toimia.

Hivis-rokotteeseen on lisätty molekyylejä, joiden tarkoitus on tehostaa geenien vaikutusta soluissa. Rokotteen kehittäjät Karolinska institutetissa suunnittelevat tämäntyyppisten rokotteiden tehoa antamalla se sähköisen ärsykkeen kera. Uskotaan näet, että sähköärsyke auttaa DNA-molekyyleja tunkeutumaan soluihin ja ärsyttää puolustusjärjestelmää parempaan vastareaktioon.
Www.nyteknik.se | www.aftonbladet.se


Ruotsalaisnaiselle vankeutta hiv-tartunnan salaamisesta

Skånelainen 39-vuotias nainen tuomittiin vankeuteen, koska hän ei yhdeksään vuoteen kertonut aviomiehelleen olevansa hiv-positiivinen. Tuona aikana syntyi kaksi lasta, jotka eivät saaneet tartuntaa, kuten ei mieskään.

Helsingborgin raastuvanoikeus katsoi naisen syyllistyneen törkeän pahoinpitelyn yritykseen ja tuomitsi naisen vankeuden ohella maksamaan 27.000 euroa vahingonkorvauksia miehelleen ja 16.000 euroa kummallekin lapselleen.

Nainen oli saanut hiv-tartunnan 19-vuotiaana työskennellessään Ranskassa. Salaisuus paljastui, kun nainen joutui leikkaukseen kaksi vuotta sitten. Tuomioistuimen mukaan hän on ”järjestelmällisesti ja suunnitellusti” salannut lähiympäristöltään olevansa hiv-positiivinen.

Nainen ei tunnustanut tehneensä rikosta. Hänen mielestään tartuntariskiä ollut, koska hiv-lääkitys oli onnistunut hyvin ja virusmäärä oli alhainen. Naisen puolustusasianajaja suosittelee, että nainen valittaisi tuomiosta. Asianajajan mielestä nainen olisi pitänyt todeta syyttömäksi. ”On kyse hyvin alhaisista virusmääristä, minkä myös syyttäjän asiantuntijatodistajat vahvistavat”, asianajaja toteaa. Nainen ei hänen mukaansa toiminut harkitusti, kuten tuomioistuin väittää.
Svt.se

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki