Hiv-sanasto

Mitä hiviin liittyvät termit ja lyhenteet tarkoittavat?

Tällä sivulla avaamme hiviin liittyviä termejä ja lyhenteitä. Tämän infopaketin perusteella on helppo päivittää omat ja muiden tiedot hivistä ajan tasalle!

Lääkitty hiv ei tartu!

Hiv-lääkitys laskee hi-virukset tasolle, joka ei ole mitattavissa verestä. Kun hi-virukset ovat mittaamattomissa, hiv ei tartu. Tämä on todettu PARTNER-tutkimuksissa 2016 ja 2019. PARTNER-tutkimusten tavoitteena oli selvittää hivin tartuntariskiä pariskunnilla, joissa hiv-positiivinen käytti hiv-lääkitystä ja hänen virustasonsa oli mittaamattomissa, ja hänellä oli seksiä ilman kondomia hiv-negatiivisen puolisonsa kanssa. Seuranta-aikana tutkimukseen osallistuneilla oli yhteensä 135 000 yhdyntää. Yhtään hiv-tartuntaa ei tapahtunut lääkityksellä olevalta hiv-positiiviselta henkilöltä.

U = U, Undetectable = Untransmittable

Mittaamaton = Tarttumaton. Tätä ilmaisua käytetään kansainvälisesti ja englanninkielisessä puheessa. Suomessa käytetään yleisesti ilmaisua lääkitty hiv ei tartu.

Partner-tutkimukset

Tutkimukset PARTNER1 (2016) ja PARTNER2 (2019) ovat laajoja kansainvälisiä tutkimushankkeita, jotka ovat pystyneet osoittamaan, ettei lääkitty hiv tartu. Tutkimuksissa seurattiin homo- ja heteropareja, joista toinen oli hiv-positiivinen toimivalla lääkityksellä ja toisella ei ollut hiv-tartuntaa. PARTNER1-tutkimuksessa seurattavia pareja oli vajaa 900. Ensimmäisessä tutkimuksessa raportoitiin yhteensä 58 000 suojaamatonta seksikertaa. PARTNER2 oli jatkotutkimus, johon osallistui vajaa 800 homoparia. Sen aikana raportoitiin yli 76 000 suojaamatonta anaaliyhdyntää. Kummassakaan tutkimuksessa ei esiintynyt yhtään pariskunnan välistä hiv-tartuntaa emätin- tai anaaliyhdynnästä.

PARTNER-tutkimuksista voit lukea lisää täällä.

PrEP = pre exposure prophylaxis

Hivin ehkäisyyn tuli 2010-luvun alussa uusi, turvallinen ja tehokas keino. Tämä hiv-altistusta edeltävä lääkehoito tunnetaan nimellä prep. Prep on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole hiv-tartuntaa, mutta joilla on suuri riski saada tartunta. Prepin teho on osoitettu useissa tutkimuksissa. Suomessa prep on otettu käyttöön vuonna 2019. Heinäkuussa 2021 muuttuu lääkkeiden asiakasmaksulaki, jonka myötä prepistä tulee käyttäjälleen maksuton Suomessa.

PEP = post exposure prophylaxis

Pepillä tarkoitetaan hiv-tartunnalle altistumisen jälkeistä estohoitoa. Pep on aloitettava mahdollisimman pian altistustilanteen jälkeen. Merkittävä altistus sisältyy hiv-positiivisen veren, sperman, äidinmaidon tai näkyvästi verisen eritteen joutumisesta limakalvoille, rikkinäiselle iholle tai ihon läpi. Hiv-positiivisen ollessa toimivalla hiv-lääkityksellä pepin aloittaminen ei ole tarpeen. Virtsaa, hikeä, kyyneleitä, nenäeritettä tai sylkeä ei pidetä hivin kannalta tartuntavaarallisena.

Kolmoislääkitys

Hivin hoitoon tarkoitettua kolmen lääkkeen yhteishoitoa kutsutaan antiretroviraalilääkitykseksi tai HAART-hoidoksi (highly active antiretroviral therapy). Kolmoislääkitys voidaan nimestään huolimatta usein toteuttaa ottamalla yksi tabletti vuorokaudessa. Lääkkeet ovat hyvin siedettyjä ja sivuoireita esiintyy vähän.