Vertaistoiminta

Mitä vertaistoiminta on?

Vertaistoiminta on vapaaehtoisuuteen perustuvaa ei-ammatillista toimintaa, jonka perustana ovat samankaltaiset kokemukset hiv-tartunnan tuomista haasteista elämään.

Ihmiset, joilla on keskenään samanlaisia elämänkokemuksia tai jotka elävät samankaltaisten haasteiden parissa, voivat tukea toisiaan jakamalla kokemuksiaan sekä tukea toisiaan elämässä eteenpäin.

Hiv-positiivinen, joka on kokenut samankaltaisia tunteita voi hyvinkin ymmärtää ja hyväksyä helpommin toisen vastaavassa tilanteessa olevan. Yhteiset kokemukset voivat lisätä keskinäistä ymmärrystä. Vertaistuen voimavarana ovat kokemukset, kokemustieto ja niihin pohjaava elämänviisaus.

Toisten hiv-positiivisten selviytymistarinoilla voi olla suuri merkitys silloin, kun hiv-tartunnan saanut kokee leimautumisen pelkoa, tuntee itsensä yksinäiseksi ja pohtii, miten hiv vaikuttaa omaan elämään ja miten sen kanssa oppii elämään.

Vertaistapaamiset

Järjestämme Positiivisissa yhteisiä vertaistapaamisia kaikille hiv-tartunnan saaneille sekä heidän läheisilleen. Yhdistyksen toimitiloissa eli tapaamispaikassamme Helsingissä järjestetään myös kohdennettuja tapaamisia naisille, miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, nuorille, +55-vuotiaille, perheille ja maahanmuuttajille.

Positiivisten vertaistapaamiset ovat yleensä avoimia tapaamisia, jonne voit tulla sellaisena kun olet. Sinun osallistumisesi keskusteluihin ja kokemuksien jakamiseen riippuu sinusta itsestäsi. Voit jakaa omia kokemuksiasi ja ajatuksiasi sen verran kuin itse haluat. Kunnioitamme jokaisen yksityisyyttä, eikä vertaistapaamisiin osallistuminen edellytä Positiiviset ry:n jäsenyyttä.

Toimintaa ja tapahtumia

Lista ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja toiminnasta löytyy täältä.

Tapaamispaikka

Yhdistyksen toimitilat eli tapaamispaikka sijaitsee Helsingissä Kampissa. Tapaamispaikka on avoinna kaikille hiv-positiivisille ja heidän läheisilleen arkisin klo 10–16 ja tiistaisin klo 10–20.

Tiistaikahvila on hiv-positiivisten ja heidän läheistensä jokaviikkoinen vertaistapaaminen, johon jokainen voi osallistua juuri sellaisena kuin on. Tarjolla on ruokaa klo 17 alkaen. Ruokailun jälkeen voi jäädä vaihtamaan kuulumisia, pelaalemaan vaikka korttia tai muuten vaan oleilemaan yhteisiin tiloihin.

Tiistaikahvilassa järjestetään välillä myös asiantuntijaluentoja ja teemailtoja.

Vertaistapaamisia järjestetään myös verkossa. Tapaamiset järjestetään Zoom-alustalla.

Alueellisia tapaamisia

Valtakunnallisten tapaamisten lisäksi järjestämme myös alueellisia tapaamisia. Alueellisia vertaistapaamisia järjestetään Tampereella, Oulussa ja Turussa sekä kysynnän ja tarpeiden mukaan myös muilla paikkakunnilla.

Seuraavat vertaistapaamiset