Usein kysytyt kysymykset

Listaamme tälle sivulle vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Onko mielessäsi kysymys, johon et löytänyt vastausta nettisivuiltamme? Voit lähettää meille kysymyksesi yhteydenottolomakkeen kautta, tai ottamalla yhteyttä henkilökuntaan. Yhteystiedot löytyvät täältä.

Mitä jos unohdan ottaa lääkkeeni?

Kerran lääkeunohdus ei ole vakava asia. Jos muistat lääkkeiden unohtamisen 12 tuntia ennen niiden tavanomaista ottamisaikaa, niin ota lääkkeet silloin ja seuraava annos tavanomaiseen aikaan. Jos muistat myöhemmin, niin ota lääkeannos vain tavalliseen tapaan. Jos unohdat ottaa lääkkeet mukaan pitkälle matkalle, ota yhteys vaikka paikalliseen hiv-järjestöön. Muutaman päivän matkalle lääkkeiden unohtaminen ei ole vaarallista, tärkeintä on ottaa jäljellä olevat lääkkeet ilman keskeytyksiä annettujen ohjeiden mukaan, niin pitkälle kun niitä riittää. Älä muuta annoksia säästääksesi lääkkeitä!

Usein toistuvista lääkeunohduksista kannattaa keskustella hoitavan lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolla, jotta löytäisitte sinulle sopivan tavan muistaa lääkkeidenotto paremmin. Käytä puhelimen herätystä, dosettia tai jotain muuta tapaa muistuttamaan lääkkeiden ottamisesta.

Miten vitamiinit ja lisäravinteet yhteisvaikuttavat hiv-lääkkeiden kanssa? Millaisia ”turvavälejä” on?

Rautaa, kalkkia, sinkkiä, alumiinia ja magnesiumia sisältävät valmisteet, muun muassa monivitamiinitableteissa tai joissakin närästyslääkkeissä, voivat sakkauttaa joitakin hiv-lääkkeitä suolistossa ja estää niiden imeytymistä suolistosta verenkiertoon. Silloin lääkepitoisuudet veressä jäävät pieniksi ja virus saattaa kehittää hiv-lääkkeille resistenssiä. Näin voi käydä hiv-lääkkeistä integraasin estäjille, joita ovat biktegraviiri, dolutegraviiri, elvitegraviiri ja raltegraviiri. Hiv-lääkkeen sisältämät aineosat voit lukea lääkepurkistasi. 

Jos haluat käyttää rautaa, kalkkia, sinkkiä, alumiinia ja/tai magnesiumia sisältäviä valmisteita ml. monivitamiinivalmisteet, ota ne vähintään 4-6 tunnin aikaerolla yllämainittuihin hiv-lääkkeisiin nähden. Silloin hiv-lääke saa riittävästi aikaa imeytyä suolistosta verenkiertoon ilman monivitamiinien haitallista vaikutusta. Yksinkertaisin ohje on ottaa vitamiinit iltaisin, jos ottaa hiv-lääkkeet aamuisin ja päinvastoin.

Jos vitamiinivalmiste ei sisällä mitään yllämainituista aineista, esim. pelkkä D-vitamiinitabletti ilman kalkkia, voi sen ottaa myös samaan aikaan hiv-lääkkeiden kanssa. 

Ruoka lisää integraasin estäjä-lääkkeiden imeytymistä, joten ruoan mukana tuleva kalkki esim. maitotuotteissa ei aiheuta ongelmaa. 

Vastaajana Jussi Sutinen, infektiolääkäri HUS

Onko joillain närästyslääkkeillä yhteisvaikutuksia hiv-lääkkeiden kanssa? 

Närästyslääkkeet  voidaan karkeasti jakaa kahteen eri luokkaan, joiden vaikutukset hiv-lääkkeisiin ovat erilaiset. Vähemmän tehokkaiden närästyslääkkeiden (esim. Rennie) teho perustuu yleensä siihen, että niiden sisältämät ainesosat, kuten kalkki, magnesium ja alumiini, neutraloivat mahahappoja mahan sisällä. Siksi integraasin estäjä hiv-lääkkeet kuuluu ottaa vähintään 4-6 h aikaerolla näihin valmisteisiin (ks. vastaus vitamiineihin ja ravintolisiin liittyen). 

Tehokkaammat närästyslääkkeet, ns. protonipumpun estäjät (esim. Losec ja Somac) estävät suoraan mahahappojen erityksen koko vuorokaudeksi. Ne eivät sisällä esim. kalkkia tai magnesiumia, joten niitä voi käyttää ongelmitta integraasin estäjä-lääkkeiden kanssa. Kaksi muuta hiv-lääkettä rilpiviriini ja atatsanaviiri vaativat imeytyäkseen sen, että mahassa on happoja. Näiden hiv-lääkkeiden kanssa ei kuulu käyttää Somac ja Losec -ryhmään kuuluvia närästyslääkkeitä. Koska protonipumpun estäjät vievät hapot pois mahasta koko vuorokaudeksi, ei hiv-lääkkeiden ottaminen eri aikaan niiden kanssa auta. Jos käytät atatsanaviiria tai rilpiviriinia ja tarvitset närästyslääkkeitä, ota yhteys omaan infektiolääkäriisi hiv-lääkkeiden vaihtoharkintaa varten. 

Vastaajana Jussi Sutinen, infektiolääkäri HUS

Mistä voisi parhaiten tarkistaa eri luontaistuotteiden sopivuutta hiv-lääkkeiden kanssa? Onko esimerkiksi olemassa jotain luotettavaa sivustoa?

Liverpoolin yliopiston sivuilta löytyvä hiv-lääkkeiden yhteisvaikutustietokanta (www.hiv-druginteractions.org/checker) on kaikille avoin ja näin ollen myös lääkkeen käyttäjien hyödynnettävissä, mikäli englanniksi tiedon etsiminen onnistuu. Tietokannassa vihreälle tuleva ilmoitus tarkoittaa turvallista yhteiskäyttöä, punainen yhteensopimatonta valmistetta ja keltaisen ilmoituksen tullessa on hyvä olla ensin yhteydessä hoitavaan yksikköön.

Ensisijaisesti suosittelisin kuitenkin olemaan yhteydessä apteekkiin tai sairaala-apteekkiin, jossa tieto voidaan helposti tarkastaa ja mahdollisesti neuvoa paremmin sopivista valmisteista. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan alueella vastaamme HUS Apteekin avoapteekissa erittäin mielellämme kaikenlaisiin kysymyksiin lääkkeiden käyttöön liittyen.

Vastaajana Veera Pösö, HUS apteekin vastaava farmaseutti

Lisäävätkö hiv ja hiv-lääkkeet syöpäriskiä? 

Ryhmätasolla on isoissa tutkimuksissa todettu, että hiv-positiivisilla olisi noin kaksinkertainen syöpäriski hiv-negatiivisiin verrattuna. Riski liittyy lähinnä sellaisiin syöpiin, joiden taustalla on jokin virusinfektio. Tällaisia ovat esimerkiksi kohdunkaulan syöpä tai peräaukon syöpä, joille altistaa hivin lisäksi papilloomavirus, HPV. Nämä syövät kehittyvät hitaasti. Siksi niiden esiasteita voidaan hoitaa ja siten estää syövän kehittyminen. Kohdunkaulan syöpää seulotaankin kaikilta naisilta, tavallisimmin PAPA-kokeella tai HPV-näytteellä noin kolmen vuoden välein. Peräaukon syövän seulontaa miehillä ollaan suunnittelemassa. Joissakin maissa näitä ”miesten PAPA-näytteitä” jo otetaan ja solumuutoksia hoidetaan. Tärkeää on, että jos on peräaukon oireita, niistä uskaltaa kertoa lääkärille ja syy tutkitaan hyvin.

Monien tavallisten syöpien, kuten rintasyövän tai eturauhassyövän riski ei ole hiv-positiivilla sen korkeampi kuin negatiivisillakaan. Keuhkosyövän riski on jonkin verran lisääntynyt, mutta se liittyy tupakointiin eikä hiv-infektioon. Lähes joka kolmas hiv-positiivinen tupakoi, kun hiv-negatiivisista suomalaisista tupakoi vain joka kymmenes. Tupakoinnin lopettaminen onkin tärkeä keino syöpäriskin vähentämiseksi. Hiv-lääkkeet eivät lisää syöpäriskiä.

Vastaajana Pia Kivelä, infektiolääkäri HUS

Voivatko hiv-positiiviset saada elinsiirtoja? 

Hiv-positiiviset voivat saada elinsiirtoja. Suomessa hiv-positiivisille on tehty muutamia munuaissiirtoja ja ainakin yksi maksansiirto. Kaikki ovat menneet hyvin. Toki elinsiirtoihin liittyy aina erilaisia ehtoja ja muun muassa hivin kuuluu olla hyvin hoidossa, mutta elinsiirtojen saaminen on täysin mahdollista.

Vastaajana Jussi Sutinen, infektiolääkäri HUS