Hiv-lääkitys estää hivin tarttumisen

TasP, Treatment as Prevention

Vuonna 2008 sveitsiläiset asiantuntijat julkaisivat julkilausuman, jossa todettiin, että hiv ei tartu seksiteitse, mikäli hiv-positiivinen on lääkityksellä ja hänen hi-virustasonsa on mittaamattomissa.

Kesällä 2016 PARTNER tutkimus vahvisti aiemmat tutkimukset ja havainnot: Hiv-lääkitys on tehokkain tapa estää hi-viruksen tarttuminen. PARTNER-tutkimuksen tavoitteena oli selvittää hivin tartuntariskiä pariskunnissa, joissa hiv-positiivinen käytti hiv-lääkitystä ja hänen virustasonsa oli mittaamattomissa, ja hänellä oli seksiä ilman kondomia hiv-negatiivisen puolisonsa kanssa.
Tutkimukseen on osallistunut yli 1100 pariskuntaa. Yli vuoden seuranta ajalla oli noin 58 000 yhdyntää. Yhtään hiv-tartuntaa ei tapahtunut lääkityksellä olevalta hiv-positiiviselta henkilöltä.

Hiv-lääkitys estää hivin tarttumisen, kondomi suojaa myös muilta seksitaudeilta.

Suomessa ei ole myöskään tapahtunut yhtään vertikaalista (äidistä lapseen siirtynyttä) hiv-tartuntaa, mikäli äidin hiv-tartunta on ollut tiedossa ja äiti on saanut hiv-lääkityksen. Koska hiv-tartunta äidistä lapseen on ehkäistävissä, on Suomessa tarjottu jo 90-luvun lopulta hiv-testiä kaikille odottaville äideille.

 

PEP ja PrEP
PEP (Post Exposure Prophylaxis) on hiv-tartunnalle altistumisen jälkeen aloitettava estohoito.

Estohoito on aloitettava mahdollisimman pian, viimeistään 48 tunnin kuluessa altistustilanteen jälkeen. Merkittävä altistus sisältyy hiv-positiivisen veren, sperman, äidinmaidon tai näkyvästi verisen eritteen joutumisesta limakalvoille, rikkinäiselle iholle tai ihon läpi. Hiv-tartunnan saaneen ollessa toimivalla hiv-lääkityksellä, tiedetään, ettei hiv tartu seksiteitse. Tällöin myöskään PEPin aloittaminen ei ole tarpeen. Virtsaa, hikeä, kyyneleitä, nenäeritteitä tai sylkeä ei pidetä hivin kannalta tartunnanvaarallisena.

PrEP (Pre Exposure Prophylaxis) on ennen hiv-tartunnalle altistumista otettava lääke.

PrEP tarkoittaa, että hiv-negatiivinen henkilö ottaa hiv-lääkettä estääkseen hiv-tartunnan. Tällöin hiv-lääkettä on valmiiksi elimistössä estämässä tartuntaa. PrEPpinä käytetty lääke on kauppanimeltään Truvada. Se on tavallinen hiv-lääke, jonka käytöstä on jo paljon kokemusta. Hivin hoidossa Truvadaa käytetään yhdessä kolmannen lääkeaineen kanssa, jotta hi-virus pysyy kurissa. PrEPpinä sitä käytetään ilman sitä kolmatta lääkeainetta.
Euroopan maista PrEP on saatavilla Ranskassa, Norjassa, Skotlannissa, Portugalissa, Belgiassa ja Luxembourgissa. Kaikissa maissa PrEP on käyttäjälle ilmainen. Suomessa PrEP ei ole vastaavasti saatavilla.
Yleisesti PrEP on tarjolla ihmisille, jotka kokevat kuuluvansa hivin ehkäisyn suhteen avainryhmiin. Eli ihmiset, joilla on suurempi riski saada hiv-tartunta kuin muulla väestöllä keskimäärin.

Truvadan käyttö ei ole täysin huoletonta. Huolena on, että jos saa hivin kaikesta huolimatta, niin virus voi tulla lääkeresistentiksi. Silloin tämä yksinkertaisempi hiv-lääkitys ei enää toimi. Siksi onkin erittäin tärkeää käydä hiv-testeissä esim. 3 kk välein, jotta mahdollinen tartunta voidaan todeta ja siihen voidaan puuttua ajoissa. Koska kyseessä on hivin hoitoon käytettävä lääke, tulisi sitä käyttää lääkärin valvonnassa mahdollisten sivuvaikutusten havaitsemiseksi ja estolääkkeenä käytettäessä henkilön tulee tietysti olla hiv-negatiivinen.

© 2017 Positiiviset Ry. All Rights Reserved. Puh. (09) 692 5441 / Malminkatu 24 / 00100 Helsinki