Perheen perustaminen

Hiv-positiivinen voi perustaa perheen siinä missä muutkin. Kun hiv-positiivisen hoitovaste on hyvä ja virukset mittauskynnyksen alapuolella, seksiin liittyvää tartuntariskiä ei ole.

Jos suunnittelet raskautta, kannattaa siitä puhua jo hyvissä ajoin hiviä hoitavan lääkärin kanssa. Näin lääkitys voidaan suunnitella niin, että se on turvallinen myös raskauden aikana sikiölle. 

Syntyvän lapsen tartuntariski on minimaalinen, etenkin, jos äiti on koko raskauden ajan hyvällä hoidolla. Suomessa ei ole syntynyt yhtään hiv-positiivista vauvaa, kun äidin hiv-tartunta on ollut raskauden aikana tiedossa. Lapsia syntyy hiv-positiivisille synnyttäjille vuosittain 30-40 ja vuoteen 2021 mennessä syntyneitä on yhteensä noin 500. 

Tarvittaessa lapsettomuushoidot ovat saatavissa samoin kriteerein kuin hiv-negatiivisillekin. 

Ajat, jolloin hiv-positiivisille naisille suositeltiin raskauden keskeyttämistä ja hiv-positiiviselle miehelle ei suositeltu lapsen siittämistä tartuntariskin takia, ovat onneksi takanapäin.  

Lääkityksen vaikutuksesta imetykseen liittyvään tartuntariskiin on vasta vähän tietoa. Siksi imettämistä ei pääsääntöisesti suositella maissa, joissa turvallista korviketta on saatavilla. Tämäkin voi vielä joskus muuttua tutkimustiedon kertyessä.