Kategoriat
Uutiset

HYKS: 100 tervettä lasta syntynyt hiv-positiivisille äideille

Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta (Hyks) kerrotaan, että toukokuussa siellä syntyi sadas terve lapsi hiv-positiiviselle äidille. Hivin tarttuminen äidistä lapseen on voitu estää joka kerta, kun äidin infektio on ollut tiedossa ennen synnytystä. Ilman asianmukaista hoitoa 25–30 % hiv-positiivisten äitien lapsista saisi infektion raskauden tai synnytyksen aikana.

Hiv voi tarttua äidistä lapseen raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana. Äidin lääkehoidon avulla äidin veren viruspitoisuus saadaan matalalle tasolle. Hivin lääkehoito ja taudin ennuste ovat parantuneet niin paljon, että monet naiset haluavat ja voivat tulla äideiksi hiv-tartunnastaan huolimatta.

Äitien hiv-tartunnoista noin 40 % tulee ilmi neuvolassa raskauden alussa otettavassa verinäytteessä. Suomen neuvoloissa seulonta toimii ja äidit osallistuvat testeihin hyvin — 99,8 % äideistä osallistuu seulontaan.

Äidin lääkehoito aloitetaan tavallisesti ennen viimeistä raskauskolmannesta. Jos hiv-lääkitys on ollut käytössä jo ennen raskautta, lääkitystä muutetaan tarvittaessa mahdollisimman hyväksi sekä sikiölle että äidille. Moniammatillisen tiimin voimin myös muut lapsen saamiseen liittyvät riskitekijät pyritään minimoimaan.

Synnytyksessä lapsen altistumista äidin verelle vältetään. Tartuntariskin vuoksi hiv-positiiviset äidit eivät imetä, vaan vauvat syövät äidinmaidonkorviketta. Synnytyksen jälkeen lapset saavat hivin tarttumista ehkäisevää lääkehoitoa ja käyvät seurannassa Lastenklinikalla.

Hiv-positiivisen äidin lapset saavat äidiltään raskauden aikana hiv-vasta-aineita. Nämä äidiltä saadut vasta-aineet katoavat lapsen elimistöstä vähitellen puolentoista vuoden ikään mennessä. Lapsen mahdollinen tartunta voidaan todeta geenimonistustestillä. Jos geenimonistustestit säilyvät negatiivisina puolen vuoden ikään saakka, vauva ei ole saanut tartuntaa.

Hiv-positiiviset äidit tulevat hyvin erilaisista taustoista ja sosiaalisista ryhmistä. Heitä yhdistää halu tehdä parhaansa lapsensa hyväksi, ja he ovat hyvin motivoituneita toteuttamaan tarkkuutta ja säännöllisyyttä vaativaa lääkehoitoa.

Hieno tulos hiv-positiivisten äitien vauvojen infektion ehkäisyssä on Hyksin mukaan tulosta moniammatillisesta yhteistyöstä. Hoidon aikana käydään lävitse jokaisen äidin raskaudenaikainen lääkitys, mietitään synnytyksen hoito ja infektion estolääkitys lapselle. Työhön osallistuu infektio-, synnytys- ja lastenlääkäreitä, sairaanhoitajia ja sosiaalityöntekijöitä.

hus.fi