Kategoriat
Uutiset

Kiitokset kaikille 1.12. Maailman aids-päivän viettoon osallistuneille!

Aamun tilaisuudessa julkaistiin Hivin ABC käsikirja 2014, josta löytyy hiviin liittyvä keskeinen sanasto sekä ajankohtaisimmat asiat hiv-infektiosta, -testauksesta ja -hoidosta. Sanasto löytyy maailmanaidspaiva.fi sivulta.

Puhujina kuulimme Karanteeni-kirjan toista kirjoittajaa Hanna Nikkasta, infektiolääkäri Matti Ristolaa, erikoistutkija Kirsi Liitsolaa ja kommenttipuheenvuoron piti Tapani Valkonen. Sini Pasanen Positiivisista esitteli Maailman aids-päivän toimikunnan kyselyn tuloksia. Matti Ristolan esityksessä kuulimme hivin tarttumisesta seksiteitse ja siitä miten olennaisesti hiv-lääkitys on muuttanut tarttuvuutta.

Tähän liittyen keskustelimme myös estolääkityksestä (PrEP) ja sen mahdollisesta tulemisesta myös Suomen markkinoille. Hanna Nikkanen kertoi mm. 7 syytä, miksi Suomessa hivin alkuaikoina onnistuttiin hoidossa ja ehkäisyssä. Yksi niistä oli hivin diagnosoiminen, vaikka hoitoa ei ollut saatavilla. Hanna myös kertoi kokemuksistaan haastatellessaan hiv-tartunnan saaneita ihmisiä; vaikka varsinaista karanteenia ei Suomeen tullut, niin moni elää yhä hivin kanssa henkilökohtaisessa karanteenissa. Kirsi Liitsola kertoi Suomen ja maailman hiv-tilastoista. Suomen osaltahan tilastot löytyvät thl.fi sivuilta.

Iltapäivällä Naistenklinikalla järjestetyssä Nainen ja hiv-infektio symposiumissa kuulimme, että HYKS Naistenklinikalla on tarkoitus käynnistää infektiolaboratoriotoiminta keväällä 2015!

Kampin hiljaisuuden kappelin edustalla oli esillä uusi valaistu Red Ribbon. kappelissa järjestettiin kolme lämminhenkistä muistotilaisuutta. Kiitokset Emma Sara-Rauniolle kauniista esityksestä ja hyvin tilaisuuden henkeen valituista lauluista.

Hiv-tukikeskus, Tampereen Työväen Teatteri sekä tuki- ja neuvontapalvelu Sinuiksi järjestivät Tampereen työväen teatterissa paneelikeskustelun Kaikki on kohta hyvin – Hiv-tartunta suomalaisessa yhteiskunnassa.
Paneelissa keskustelivat infektiolääkäri Jaana Syrjänen, Juha-Erkki Kants Positiiviset ry:stä, Karanteeni – Kuinka aids saapui Suomeen? -kirjan kirjoittaja Antti Järvi, Mikko Väisänen Sinuiksi-palvelusta, Jenny Tigerstedt Hiv-tukikeskuksesta sekä hiv-positiivinen kokemusasiantuntija. Tilaisuuden juontajana toimi kirjailija Rosa Meriläinen.

Myös Oulussa, Turussa ja Hämennlinnassa järjestettiin vertaistapaamiset.