Kategoriat
Uutiset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi hivin estolääkityksen suositukset tänään

Prep-hoito on turvallinen ja tehokas tapa ehkäistä hiv-tartuntoja
 
Hiv-lääkkeet toimivat kahteen suuntaan. Hiv-tartunnan saaneille lääkitys takaa terveen elämän hivin suhteen eikä tartuntaa eteenpäin voi tapahtua millään tavalla. Prep-hoito perustuu yhteen hiv-lääkkeistä, joka tutkitusti ehkäisee ennalta hivin tarttumisen niille, jotka ovat riskissä saada tartunnan. Hiv voi tarttua vain sellaiselta henkilöltä, joka ei tiedä tartunnastaan eikä ole lääkityksellä.
 

Suomessa todetaan vuosittain noin 170 uutta hiv-tartuntaa. Määrän vähentäminen vaatii tartuntoja ehkäisevien menetelmien monipuolista käyttöä. Uusin keino ehkäistä tartuntoja, on hiv-altistusta edeltävä lääkehoito, eli niin sanottu prep. Oikein toteutettuna se on turvallinen ja kustannuksia säästävä tapa ehkäistä hiv-tartuntoja henkilöillä, joilla on suuri riski saada tartunta. Koska prep-lääkitys ei suojaa muilta seksi- tai veriteitse tarttuvilta taudeilta, on kondomin ja puhtaiden pistovälineiden käyttö aina tärkeää.
 
Prep-hoidon teho on osoitettu useissa tutkimuksissa. Hoidon teho riippuu käyttäjän sitoutumisesta lääkehoitoon. Tutkimuksissa henkilöillä, jotka olivat käyttäneet prep-lääkitystä ohjeiden mukaisesti, ei ole todettu hiv-tartuntoja. Prepin käytön on todettu vähentäneen uusien tartuntojen määrää.

 

Hoitopäätös tehdään yksilöllisesti

Lääkäri arvioi yksilöllisesti henkilön prep-hoidon tarpeen. Hoitoa harkittaessa selvitetään aina myös muut vaihtoehdot hiv-tartunnan ehkäisyyn joko prepin rinnalle tai sijaan. Prep-hoidossa olevalta edellytetään lääkkeen turvallisuuden ja hiv- ja seksitautien säännölliseen seurantaan osallistumista.

Hoitoa tarjoavalla taholla tulee olla hyvä tietämys hiv-infektiosta, seksitaudeista ja -käyttäytymisestä. Hoidon oikein kohdistuminen ja siihen yhdenvertainen pääsy toteutuisivat parhaiten julkisessa terveydenhuollossa. Lisäksi seuranta ja vaikuttavuuden arviointi olisi helpoiten toteutettavissa.

Vähentää tartuntoja ja kustannuksia

Prep-hoito säästää kustannuksia, kuse se on oikein kohdistettu. Prep-hoidon on arveltu kestävän useimmiten vain joitain vuosia, ja se on merkittävästi edullisempaa kuin hiv-tartunnan saaneen loppuelämän jatkuva lääkehoito.

”Prep-hoito on myös tehokas keino saada terveydenhuollon piiriin henkilöitä, joilla on iso riski saada tartuntoja, mutta joita ei muuten tavoiteta. Näin voidaan löytää diagnosoimattomia hiv- ja muita seksitautitartuntoja. Kun tartunnat hoidetaan, estetään niiden leviäminen eteenpäin. Lisäksi voidaan tarjota apua esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmiin, jotka voivat olla riskikäyttäytymisen taustalla ”, THL:n erikoistutkija Kirsi Liitsola sanoo.

Prep-hoito on käytössä jo lähes kaikkialla Länsi-Euroopassa. THL:n johtama kansallinen hiv- ja hepatiittiasiantuntijaryhmä on laatinut kansallisen prep-hoitoa koskevan suosituksen. Yhtenäisten käytäntöjen avulla varmistetaan, että prep-hoito kohdentuu oikein ja sen käyttöön sisältyy asianmukainen seuranta.