Kategoriat
Poveri Uutiset

Uusi Poveri on ilmestynyt!

Pääkirjoituksessa pohditaan mittaamisen ja vaikuttavuuden näkökulmia järjestöarjessa.

Positiivisten jäsentiedote Poveri ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Juuri ilmestyneen Poverin parissa pääset sukeltamaan menneen kesän ja syksyn leirien ja kurssien tunnelmiin. Mukana on myös koostetta Montrealissa järjestetystä AIDS2022-konferenssista ja siellä esitellyistä tutkimustuloksista. Lue koko Poveri täällä.

Pääkirjoitus: Mittaamista, kuvaamista ja vaikuttavuutta 

Sini Pasanen

Vaikuttavuudesta ja vaikutusten osoittamisesta puhutaan yhä enemmän. Vaikuttavuus kuvaa sitä, kuinka hyvin tietyllä toiminnalla onnistutaan saavuttamaan halutut tulokset ja vaikutukset. Vaikutusten arviointi ja mallintaminen on sitä, että mitataan ja kuvataan toiminnalla aikaansaatuja muutoksia.” www.soste.fi

Vaikuttavuutta pohdimme tänä päivänä järjestöissä vähintään muutaman kerran vuodessa. Toiminnan vaikuttavuuden osoittamisesta on tullut entistä tärkeämpää ja sen osoittaminen on edellytyksenä rahoituksen saamiselle.

Positiivisissa tiedämme hyvin kohderyhmän tarpeet ja toiveet, onhan järjestö hiv-positiivisten ja läheisten johtama. Toiminta vastaa tarpeisiin ja on monipuolista. Mutta kuinka osoitamme vaikuttavuuden? Ja myönnän, on jokseenkin superärsyttävää mitata vaikuttavuutta rahoittajia varten – toimintammehan on vaikuttavaa. Mutta rahat vähenevät ja ehdot kiristyvät. Tätä pohtiessamme olemme haastatelleet ihmisiä, ja yksi haastateltavista toi mukanaan 3H-kerhon kirjeen vuodelta 1985 (Positiiviset on perustettu 1989).

Moi! Kikka Valle tai tuttavasi antoi sinulle tämän kirjeen. Sinäkin olet saanut AIDS-tartunnan. Meitä taudin kantajia on jo paljon, et siis ole yksin. Me taudin kantajat olemme perustaneet yhteisen tuki- ja keskustelukeron. Sen nimeksi keksimme 3H-kerho: homot, heterot ja HTLV-III. … Tuemme kaikin mahdollisin tavoin toisiamme taistelussamme tautia vastaan. Kokouspaikkana on MSC Finlandin kerhohuoneisto. … Tule sinäkin joka toinen tiistai klo 19–21…”. Ja lopussa vielä: Älä jää yksin.

Tänä päivänä meillä on Poveri, nettisivut ja sosiaalisen median tilit – et ole yksin! Tiistaisinkin kokoonnutaan, tiistaikahvila on auki lomia lukuun ottamatta joka tiistai klo 17–20.

Ihan avoimesti yritän myös houkutella juuri sinua mukaan toimintaan ja tapaamaan toisia. Meillä on mahtava henkilökunta, upeita vapaaehtoisia ja värikäs joukko eri-ikäisiä kävijöitä. Voit tulla myös vain käymään, eikä mihinkään ole pakko sitoutua. Myös yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen pitkäjänteisesti on mahdollista – mutta älä jää yksin!

Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa ja varmistaa, että Positiivisissa tehdään tarpeellista ja vaikuttavaa työtä. Mistä sinä haluaisit saada tietoa toiminnastamme? Joka toinen vuosi toteutettava kysely Positiivisten toiminnasta on vastattavissa nettivisuillamme vuoden loppuun asti. Kaikenlainen palaute on aina tervetullutta, ja anonyymi jatkuvan palautteen lomakkeemme on aina auki nettisivujen yhteystiedot-sivulla.

Positiiviset on mukana Kuntoutussäätiön Artsi-toiminnassa, jossa tuotetaan tukea sote-järjestöjen oman toiminnan arviointiin ja kehittämiseen. Kuvassa Positiivisista Anni, Sini ja Jaana sekä artislaiset Kimmo ja Heli.