Kategoriat
Uutiset

Maailman aids-päivän erikoisjulkaisu

Vuoden kolmas Poveri on perinteisesti Maailman aids-päivän erikoisjulkaisu. Tänä vuonna julkaisun keskiössä on stigma arkielämässä.

Hiv on edelleen tänä päivänä asia jota piilotellaan, ja hivin paljastumista pelätään. Toimiva hiv-lääkitys on ollut käytössä vuodesta 1996 lähtien, ja vuodesta 2016 lähtien on ollut vahva tutkimusnäyttö siitä, että lääkitty hiv ei tartu. Hiviin ja hiv-positiivisiin liittyy kuitenkin yhä paljon kielteisiä mielikuvia, joilla ei ole totuuspohjaa.

Positiiviset ry:n toteuttaman haastattelututkimuksen, Stigma Indexin, mukaan joka kymmenes hiv-positiivinen oli tehnyt kuluneen vuoden aikana valinnan olla hakeutumatta muuhun kuin hiviin liittyvään terveydenhuoltoon, koska pelkäsi hiv-statuksensa paljastuvan. Vain 57 % hiv-positiivisista luottaa siihen, että heidän terveystietonsa pysyvät salassa. Suurin osa, 74 % hiv-positiivisista, koki vaikeana kertoa muille ihmisille hiv-statuksestaan.

Näitä ja muita tuoreimpia tutkimustuloksia stigmasta käsitellään tuoreessa Maailman aids-päivän erikoisjulkaisussa. Painettu lehti on toimitettu kaikille jäsenille ja monille yhteistyökumppaneille tällä viikolla. Lehti on luettavissa myös verkossa, kurkkaa täältä!

Maailman aids-päivän erikoisjulkaisussa kuvataan hiv-positiivisten kokemuksia stigmasta.