Kategoriat
Artikkelit Uutiset

Hiv ei ole rikos

Hiv ei ole rikos -teemapäivänä halutaan lisätä tietoisuutta hivin kriminalisoinnin haitallisista vaikutuksista.

Tänään 28. helmikuuta vietetään ensimmäistä kertaa Hiv ei ole rikos -päivää. Maailmanlaajuisen tietoisuuspäivän teema on ”Hivin kriminalisoinnin lopettaminen kiinnostaa sinua, et vain tiedä sitä vielä.”

Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta hiviin liittyvän kriminalisoinnin haitallisista vaikutuksista sekä kehottaa ihmisiä liittymään yhteiseen rintamaan hivin dekriminalisoinnin puolesta. Tietoisuuspäivän on lanseerannut HIV Justice Worldwide Coalition.

Hivin kriminalisointiin liittyvää lainsäädäntöä on edelleen olemassa monissa maissa. Hivin kriminalisointi on hiv-positiivisten ihmisten leimaamista ja syrjintää, ja loukkaa ihmisoikeuksia. Nämä lait vahvistavat väärinkäsityksiä, ruokkivat pelkoa ja ennakkoluuloja sen sijaan, että ne edistäisivät empatiaa ja ymmärrystä. Ne heikentävät ihmisten terveyttä estämällä hiv-tartunnan saaneita ihmisiä hakeutumasta testaukseen, hoitoon ja tuen piiriin. Nämä kaikki tekijät myös viime kädessä estävät hivin ennaltaehkäisyn ja -hoidon edistymistä sekä aidsin hävittämiseksi vuoteen 2030 mennessä asetettujen tavoitteiden saavuttamista.

Hivin kriminalisoinnin vaikutukset ulottuvat oikeudellisia seurauksia pidemmälle, ja ne vaikuttavat ihmisten sosiaaliseen, taloudelliseen ja henkiseen hyvinvointiin. Syrjivät lait aiheuttavat häpeää ja tarvetta salailulle, mikä puolestaan estää hiviin liittyvää avointa keskustelua ja jatkaa hiljaisuuden ja eristäytymisen kierrettä. Hivin kriminalisointi vaikuttaa suhteettoman paljon niihin yhteisöihin, joihin hiv eniten vaikuttaa, mikä pahentaa olemassa olevaa eriarvoisuutta ja epäoikeudenmukaisuutta.

On muutoksen aika

HIV Justice Worldwide muistuttaa, että nyt on aika toimia. On aika purkaa oikeudelliset esteet, jotka pitävät yllä hiv-positiivisten ihmisten kohtaamaa stigmaa ja syrjintää. On aika siirtyä pelosta ja rangaistuksesta myötätuntoon ja tukeen. On aika tunnustaa, että hivin kriminalisointi ei vaikuta vain yksilöihin vaan myös yhteiskuntiin loukkaamalla ihmisoikeuksia ja heikentämällä ihmisten terveyttä.

Oikeudenmukaisemman ja myötätuntoisemman yhteiskunnan luominen alkaa koulutuksesta, empatiasta ja sitoutumisesta puolustamaan jokaisen yksilön oikeuksia ja ihmisarvoa heidän hiv-statuksesta tai muista tekijöistä riippumatta.

Tänään kehotamme hallituksia, päättäjiä, terveydenhuollon ammattilaisia ja yhteisöjä maailmanlaajuisesti ryhtymään toimiin. Yhdessä voimme luoda tulevaisuuden, jossa kukaan ei kohtaa rikosoikeudellista syrjintää tai syytteitä vain siksi, että heillä on hiv.

Lue lisää aiheesta englanniksi täällä.