Kategoriat
Uutiset

USA:n matkustusrajoitukset hiv-positiivisille matkalla historiaan

Yhdysvaltojen senaatti hyväksyi 16.7. lakipaketin, joka ohjaisi 50 miljardia dollaria hivin ehkäisyyn ja hoitoon Yhdysvalloissa ja maailmalla sekä poistaisi hiv-positiivisille säädetyn maahantulokiellon.

Toteutuakseen lakiesitys tarvitsee vielä hyväksymisen edustajainhuoneessa sekä presidentin allekirjoituksen.

Lakipaketti nostaisi Pepfar-ohjelman (President’s Emergency Plan for AIDS Relief) viisivuotisbudjetin nykyisestä 15 miljardista 50:een. Tätä vastusti joukko konservatiiveja, jotka halusivat jatkaa alemmalla rahoituksella ja painottaa pidättäytymisen merkitystä hiv-valistuksessa.

Toisaalta konservatiivisenaattori Tom Coburn kuvasi lakiesitystä maansa tähän mennessä parhaaksi ulkopoliittiseksi aloitteeksi, mitä hän on elämänsä aikana nähnyt.

Lakipakettiin liitettiin demokraattisenaattori John Kerryn ja republikaanisenaattori Gordon Smithin tekemä esitys hiv-positiivisten matkustamisen sallimiseksi Yhdysvaltoihin.

”20 vuoden ajan Yhdysvallat ei ole päästänyt hiv-positiivisia matkailijoita maahan edes yhdeksi päiväksi”, sanoi maahanmuuton tasa-arvoistamista ajava aktivisti Rachel B. Tiven. ”Tänään senaatti sanoi ääneen, että hivin poikkeuskohtelun on loputtava.”

poz.com |positiiviset.fi