Kategoriat
Uutiset

Hiv-positiivisten matkustuskielto USA:han kumottiin

Presidentti George W. Bush allekirjoitti keskiviikkona lakipaketin, joka muun muassa poistaa Yhdysvalloissa vuodesta 1987 voimassa olleen maahantulokiellon hiv-positiivisille.

Lakipaketti nostaa kansainvälisen Pepfar-ohjelman (President’s Emergency Plan for AIDS Relief) syyskuussa alkavan uuden viisivuotiskauden budjetin nykyisestä 15 miljardista 48 dollariin. Koko summasta noin 12,6 miljardia käytetään malarian ja tuberkuloosin vastaiseen työhön ja hoitoon.

Lakipakettia vastustettiin laajalti konservatiivien keskuudessa. Myös monet hiv-aktivistit ovat arvostelleet lakipakettia sen puutteista.

Lakipakettiin kuuluva hiv-positiivisten matkailijoiden, pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden maahantulokiellon kumoaminen on otettu ilolla vastaan maailmalla.

Yhdysvallat on nyt poistumassa niiden 12 maan joukosta, jotka ovat kieltäneet hiv-positiivisten maahanpääsyn. Nyt tällaisia maita ovat Armenia, Etelä-Korea, Irak, Jemen, Kolumbia, Oman, Qatar, Salomonsaaret, Saudi-Arabia, Sudan ja Venäjä. UNAIDS:in mukaan erilaisia rajoituksia hiv-positiivisia kohtaan oli kesäkuussa 74 maassa.

Helsingin Sanomat |aidsmap.org |positiiviset.fi |afp.google.com