Kategoriat
Uutiset

Israel: hiv-positiivinen kirurgi voi jatkaa työssään

Israelin terveysministeriö on antanut hiv-positiiviselle kirurgille luvan palata työhönsä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun terveysviranomainen on hyväksynyt hiv-positiivisen terveystyöntekijän tekemään invasiivisia eli elimistön sisälle ulottuvia leikkauksia.

Ennen terveysministeriön päätöstä käytiin läpi sydänkirurgin leikkaamat potilaat ajalta 1997–2007. Kirurgi todettiin hiv-positiiviseksi vuonna 2007.

Leikkauspotilaita oli 1494 ja 545 heistä suostui hiv-testiin. Näistä kukaan ei ollut hiv-positiivinen. Testistä kieltäytyneistä yksikään ei ollut Israelin hiv-rekisterissä.

Näin siitä huolimatta, että kirurgilla oli korkea virusmäärä (yli 100 000) ja matala auttajasolutaso tartunnan toteamisajankohtana. Tämä viittaa siihen, että hänellä oli ollut hiv useita vuosia.

Israelin terveysministeriö antoi asiantuntijaryhmän tehtäväksi arvioida, voiko kirurgi jatkaa työssään. Asiantuntijatyöryhmä päätti, että kirurgi voi palata työhönsä, jos hän käyttää kaksinkertaisia leikkauskäsineitä, hänen työtapojaan seurataan ja hän sitoutuu hiv-hoitoon sekä käy säännöllisesti seurannassa, jotta hänen virusmääränsä pysyy mittaamattomissa ja auttajasolutasonsa on vähintään 200 solua kuutiomillimetrissä.

Työryhmä päätti kirurgin työhön liittyvän minimaalisen hiv-riskin perusteella, ettei tuleville leikkauspotilaille tarvitse kertoa kirurgin hiv-tartunnasta.

aidsmap.com