Kategoriat
Uutiset

Yhdysvallat yhä lähempänä hiv-positiivisiin kohdistuvien matkustusrajoitusten poistamista

Obaman hallinto on ottanut selkeän askeleen hiv-positiivisia koskevien matkustusrajoitusten poistamiseksi. Tämän on tulkittu viestivän matkustusrajoitusten poistamista kokonaan piakkoin.

Yhdysvaltain kansalaisuus- ja maahanmuuttovirasto on julkaissut muistion, jossa viranomaisia on ohjeistettu pidättäytymään green gard – hakemusten päätösten teossa niiden ihmisten kohdalla, joiden hakemus olisi muuten suoraan evätty hiv-statuksen perusteella.

Tämä ohjeistus on voimassa ennen lopullista sääntöjen muutosta, joka on odotettavissa myöhemmin tänä vuonna.

Rajoituksen poistaminen on ”hyvin lähellä” ja virastoja on kehotettu olemaan valmiustilassa. Ohjeistusta odotetaan saatavaksi pian. Aikaisempi oletus oli, että matkustusrajoitukset poistettaisiin loppuvuodesta, mutta muistion julkistaminen on herättänyt toiveet nopeammasta aikataulusta.

Viime vuonna presidentti George W. Bush allekirjoitti lakimuutoksen osana PEPFAR-ohjelmaa (President’s Emergency Plan for AIDS Relief). Yksi säännös koski hiv-tartunnan saaneiden ulkomaalaisten maahantuloa Yhdysvaltoihin. Laki kuitenkin palautettiin uudelleen arvioitavaksi sen osalta, onko hiv yksi niistä tartuntataudeista, jotka estävät maahanpääsyn Yhdysvaltoihin.

Asiasta on uutisoinut mm. Washington Blade 23.9.2009.

Washington Blade