Kategoriat
Uutiset

Uusia hiv-tartuntoja paljon tänäkin vuonna

Elokuun puoliväliin mennessä on todettu jo 122 uutta hiv-tartuntaa. Ennätysvuonna 2006 uusia hiv-tartuntoja todettiin 193.

Uusia hiv-tartuntoja on todettu tänä vuonna runsaasti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) ennakoidaan hiv-tartuntoihin samanlaista piikkiä kuin vuonna 2006, jolloin uusia tartuntoja todettiin 193. Elokuuhun mennessä on kirjattu jo lähes 140 uutta hiv-tartuntaa koko maassa. Vuonna 2007 Suomessa todettiin 188 uutta hiv-tartuntaa, vuonna 2008 149 ja vuonna 2009 178.

 

Viime vuonna 2010 uusia tartuntoja todettiin 188, joista ulkomaalaisia tai maahanmuuttajia oli 80 henkilöä. Tartunnoista noin 75 % on saatu seksiteitse. Yhteisten huumeruiskujen/-neulojen kautta saatuja tartuntoja oli 8 kpl.

Viime vuonna uusista hiv-tartunnan saaneista oli naisia 56 ja miehiä 132. Tänä vuonna naisilla on todettu jo 55 tartuntaa ja miehillä suhteessa viime vuotta vähemmän; 77 tartuntaa.

Savon Sanomat uutisoi 23.8. hiv-tartuntoja löytyneen tavallista enemmän Pohjois-Savossa:

Ilmiö näkyy myös Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (KYS).
– Uusia hiv-tapauksia on Savossa tänä vuonna jo yhdeksän. Tavallinen tahti meillä on ollut enintään kaksi, KYSin infektiolääkäri Irma Koivula sanoo Savon Sanomien haastattelussa. 
Savossa tyypillisin sairastuja ei ole Etelä-Suomen tapaan homoseksuaali mies, vaan tartuntaa tietämättään kantanut maahanmuuttajanainen tai keski-ikäinen mies lomamatkan jälkeen. Nuoria potilaita on harvoin.
– Kun hiv-infektioon käytetyt yhdistelmähoidot ovat kehittyneet, väki ei enää pelkää tartuntaa ja suojaudu, Koivula selittää hiv-määrien nousua.

Erikoistutkija Kirsi Liitsola Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) ihmettelee, että yhä moni luulee hivin tarttuvan vain ruiskuhuumeiden kautta, eikä käytä kondomia edes satunnaissuhteessa.