Kategoriat
Uutiset

Mahdollisuus suojautua on hivin ennaltaehkäisyn edellytys

Pro-tukipiste muistuttaa Maailman aids-päivänä, että oikeus terveyteen koskee myös seksityöntekijöitä. Tämä perusoikeus vaarantuu, jos kondomien hallussapitoa käytetään järjestysrikkomuksen todentamiseen, kirjoittavat Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen ja Helsingin yksikön johtaja Minna Huovinen Maailman aids-päivän erikoisjulkaisussa.

Kondomi on oikein ja huolellisesti käytettynä tutkitusti tehokkain tapa ehkäistä seksiteitse tarttuvien tautien leviämistä. Siksi kondomin käytön kansanterveydellinen merkitys on suuri. Yksilön terveyden ja turvallisuuden kannalta mahdollisuus suojautua tartuntariskeiltä on vieläkin merkityksellisempi.

Helsingin keskustassa on syksyn 2011 aikana lukuisia kertoja pysäytetty henkilö sen perusteella, että hänen epäillään myyvän seksipalveluja julkisella paikalla. Jos henkilön hallusta on löytynyt kondomeja ja liukuvoiteita, ne on merkitty rikesakkomääräykseen ikään kuin näyttönä rikkomuksen todentamisessa, kirjoittavat Kauppinen ja Huovinen.

Seksityöntekijät ovat yleensä mainittu listassa, jossa luetellaan kohonneen hiv-tartunnan riskin omaavia ihmisryhmiä. Suomessa tähän ryhmään kuuluvat seksityöntekijöiden lisäksi ruiskuhuumeita käyttävät henkilöt, korkean tartuntariskin alueilta tulevat ulkomaalaiset sekä miehet, joilla on seksiä miesten kanssa. Uutena ryhmänä on mainittu liikkuva väestö.

Seksityössä tartuntariskien vähentäminen edellyttää mahdollisuutta suojautua. Tähän mahdollisuuteen vaikuttaa kolme tekijää ylitse muiden: ensiksi se, että seksityöntekijällä on kondomeja; toiseksi se, että hänellä on tietoa kondomien oikeanlaisesta käytöstä ja kolmanneksi se, että hänellä on mahdollisuus päättää kondomien käytöstä itse.

Pro-tukipiste