Kategoriat
Uutiset

Positiiviset ry ojentaa Toivon päivänä ruusuja, muistuttaa hiv-testauksen tärkeydestä ja vaikuttaa asenteisiin sarjakuvakilpailun kautta

Hiv-tartunnan saaneiden potilasjärjestö Positiiviset ry viettää yhdeksännen kerran Toivon päivää tiistaina 4.6.2013. Päivän tarkoituksena on viestittää hiviin liittyvistä myönteisistä asioista ja edistysaskeleista sekä vaikuttaa yhteiskunnan asenteisiin.

Ruusuja Birgitta Rantakarille, Seppo Kalliokoskelle, Kimmo Nuotiolle ja Hufvudstadsbladetille

Toivon päivänä Positiiviset ry on ojentanut ruusuja ihmisille sekä yhteisöille, jotka ovat omalta osaltaan vaikuttaneet hiviin liittyvän stigman vähentämiseen ja ajaneet hiv-positiivisten oikeuksien toteutumista suomalaisessa yhteiskunnassa sekä myönteisesti vaikuttaneet hivin ja aidsin esillä pitämiseen.

Tänä vuonna Positiiviset ry ojentaa ruusut neljälle taholle. Kahdelle hiv- ja aidstyön konkarille; kansain-välisen diakonian johtaja Birgitta Rantakarille Helsingin Diakonissalaitokselta ja Seppo Kalliokoskelle, joka on tehnyt päivätyönsä Suomen lähetysseurassa. Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio on tart-tunut rohkeasti hivin tartuttamiseen ja tartunnalle altistamiseen liittyvään rikosoikeudelliseen kysymyk-seen. Hän on nostanut esiin kysymyksen oikeuskäytännön ajan tasaisuudesta lääketieteen kehityksen kanssa. Hufvudstadsbladetille annetaan ruusu asiallisesta, ajankohtaisesta, informatiivisesta ja hiv-tartunnan saaneita kunnioittavasta hiv-uutisoinnista.

Hiv-testauskampanja pääkaupunkiseudulla

Positiiviset ry järjestää 4.6. hiv-testauskampanjan pääkaupunkiseudulla yhteistyössä Hiv-tukikeskuksen, Pro-tukipisteen, SPR:n ja Helsingin Vinkin kanssa. 1200 pääkaupunkiseudun sairaanhoitajaa ja lääkäriä on saanut postitse kutsun kokeilemaan anonyymia hiv-pikatestiä ilman ajanvarausta. Haluamme muis-tuttaa, että hiv ei (edelleenkään) näy päällepäin ja kenellä tahansa voi olla hiv. Testiä tulisi tarjota kaikil-le, joilla on ollut mahdollinen riskitilanne saada hiv-tartunta.

Suomessa on todettu 3130 hiv-tartuntaa. Lisäksi arvioidaan olevan 1000 ihmistä, jotka eivät tiedä omas-ta hiv-tartunnastaan. Tänä päivänä hiv-lääkitys on mullistanut käsityksen hivin tarttuvuudesta  . Hiv-lääkitys vähentää tartuntariskin lähes nollaan. Hiv tarttuukin suureksi osaksi ihmisiltä, jotka eivät tiedä omasta tartunnastaan.

Seksin harrastaminen hiv-positiivisena voi johtaa vankeustuomioihin ja hiv-positiivisia on myös kiristetty käyttäen tätä hyväksi. Nykyinen oikeuskäytäntö saattaa myös karkottaa riskikäyttäytyjiä hiv-testauksesta, ja ei siten edistä hiv-epidemian hallintaa tai paranna hiv-tartunnan saaneiden asemaa. Tiedoissa, asenteissa ja oikeuskäytännöissä on edelleen parantamisen varaa.

Myönteisiä mielikuvia ja herättelyä pohdintaan sarjakuvakilpailun kautta

Yhteiskunnan asenteisiin päätettiin tänä vuonna vaikuttaa sarjakuvakilpailun kautta. Kilpailun voittajat julkistetaan Toivon päivänä ja kilpailutöistä on valittu 12 työtä näyttelyksi, joka on nähtävissä mm. Helsingin Rautatieasemalla Maailman aids-päivänä 1.12.2013 (30.11.–14.12. välisen ajan).