Kategoriat
Raportit Uutiset

Koronarokotukset hiv-positiivisille

Hiv-positiivisten rokotuksista ei toistaiseksi ole tietoa. Koronaepidemian alkuvaiheessa tulleiden tietojen mukaan hyvässä hoitovasteessa oleva hiv-infektio ei näyttänyt lisäävän koronan riskiä tai jos sen sai, ei hiv lisännyt vakavan taudin riskiä.

Jokaisen hiv-positiivisen pitää muistaa mahdolliset muut sairautensa (diabetes jne) ja ottaa rokote niiden perusteella, kun sen tautiryhmän vuoro tulee.

Hiv-positiivisten rokotuksista ei toistaiseksi ole tietoa. Koronaepidemian alkuvaiheessa tulleiden tietojen mukaan hyvässä hoitovasteessa oleva hiv-infektio ei näyttänyt lisäävän koronan riskiä tai jos sen sai, ei hiv lisännyt vakavan taudin riskiä.

Ikä (yli 65-70v) ja monet muut oheistaudit (diabetes, verenpainetauti jne) aiheuttavan selvästi suuremman riskin kuin hiv-positiivisuus. Näillä perusteilla hiv-positiiviset eivät kuulu ensimmäisinä rokotettaviin hivinsä takia; sen sijaan jokaisen hiv-positiivisen pitää muistaa mahdolliset muut sairautensa (diabetes jne) ja ottaa rokote niiden perusteella, kun sen tautiryhmän vuoro tulee.

Nyt julkaistuissa suurissa rokotetutkimuksissa on ollut vähän hiv-positiivisia mukana (Pfizer 120 hiv+ ja Moderna 176 hiv+). Pieniä määriä, mutta mitään huolenaiheita ei noussut esiin. Hiv-positiivisten rokotuksista ylipäätään tiedetään, että tiettyjen elävien rokotteiden kanssa ollaan varovaisia, jos hiv-positiivisen cd4 solut ovat matalat. Nämä mainitut rokotteet eivät ole eläviä, joten näitä riskejä ei ole.

Tiedot: HUS:n infektiosairaala