Kategoriat
Uutiset

THL lisäsi koronan riskiryhmiin hiv-positiiviset, joilla on matala auttajasolutaso

Hiv-positiiviset rokotetaan koronavirusta vastaan muun väestön mukana. THL lisäsi 11.2. riskitautien ryhmiin hiv-positiiviset, joilla on matala auttajasolutaso, CD4-solutaso alle 0,350 x 109 solua/l. Ainakin HUSin infektiopoliklinikka informoi kirjeitse niitä potilaita, joita tämä asia koskee.

Jos hiv-positiivisella on muita suuremman riskin aiheuttavia oheissairauksia, kannattaa ottaa rokote heti, kun oma vuoro tulee. Potilaat rokotetaan riskiryhmäluokituksen mukaan omalla terveysasemalla, työterveydessä tai muussa terveydenhuollon järjestämässä rokotuspisteessä.

Tieto on saatu HUS infektiopoliklinikalta 9.2.2021, THL täydensi riskitautilistaa 11.2.2021.

Oman auttajasolumäärän voi tarkistaa Omakannasta. Polun kautta: terveystiedot > laboratoriotutkimukset > laboratoriotulokset (hivin hoitopaikan mukaan). Jos auttajasolujen taso on kuinka kauan sitten tahansa tehdyn mittauksen mukaan yli tuon 350 rajan, pitää se edelleen paikkaansa, jos hi-virusmäärä on pysynyt samana tai alle mittausrajan.

Kannattaa myös huomioida, että aikuistyypin diabetes kuuluu ryhmään 1.

Ryhmä 1: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, tähän joukkoon luetaan ne hiv-positiiviset henkilöt, joilla CD4-auttajasolutaso on alle 0,350 x 109 solua/l. Jos viimeksi tehdyissä laboratoriotutkimuksissa arvo on ollut yli tuon rajan, hiv-positiivinen ei kuulu riskiryhmään.
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä (aikuiset)

Ryhmä 2: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, mm. sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Aivohalvaus tai muu hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai munuaisten vajaatoiminta
 • Vaikea uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi vähintään 40)