Kategoriat
Uutiset

Koronarokote on turvallinen ja tehokas hiv-positiivisille

WHO on julkaissut huhtikuussa (9.4.2021) tuoretta tutkimustietoa koronavirusrokotteista ja niiden turvallisuudesta

Useissa koronarokotteista tähän saakka tehdyissä tutkimuksissa on ollut testihenkilöinä myös jonkin verran hiv-positiivisia ihmisiä. WHO:n mukaan tällä hetkellä käytössä olevat koronavirusrokotteet (Pfizer/BioNtech, Oxford/AstraZeneca sekä Johnson&Johnson) ovat näiden tutkimusten perusteella turvallisia käyttää myös hiv-positiivisille. Toistaiseksi ei ole myöskään ilmennyt merkkejä siitä, että rokote saisi aikaan huonomman immuunivasteen hiv-positiiviselle kuin perusterveille ihmisille. Rokote on siis yhtä tehokas hiv-positiivisille kuin muulle väestölle. Linkki WHO:n sivulle: WHO Coronavirus disease (COVID-19)

On hyvä muistaa, että hiv-positiiviset rokotetaan muun väestön mukana

THL lisäsi helmikuussa riskitautien ryhmiin hiv-positiiviset, joilla on matala auttajasolutaso (CD4-solutaso alle 0,350 x 109 solua/l). Oman auttajasolutason voi tarkistaa Omakannasta. Jos auttajasolujen taso oli kuinka kauan sitten tahansa tehdyn mittauksen mukaan yli tuon 350 rajan, pitää se edelleen paikkaansa, jos hi-virusmäärä on pysynyt samana tai alle mittausrajan. Niitä potilaita, joita tämä asia koskee, informoidaan joillakin paikkakunnilla kirjeitse infektiopoliklinikoiden toimesta. Mikä tiedät, että auttajasolutasosi on matala, kannattaa tarkistaa tiedot Omakannasta tai olla yhteydessä omalle infektiopoliklinikalle.

Jos hiv-positiivisella on muita suuremman riskin aiheuttavia oheissairauksia, kannattaa myös rokote ottaa heti kun vuoro tulee. Potilaat rokotetaan riskiryhmäluokituksen mukaan omalla terveysasemalla, työterveydessä tai muussa terveydenhuollon järjestämässä rokotuspisteessä.