Kategoriat
Uutiset

Jokaisella on oikeus tietoon hivistä

Tiedon puute ja sen epäselvyys vaikeuttavat hiv-tartuntojen ehkäisyä ja seksuaaliterveydestä huolehtimista. Maailman aids-päivän toimikunta Suomessa on nyt tuottanut perusesitteet hivistä ja hivin hoidosta seitsemällä eri kielellä.

Maailman aids-päivän toimikunta tuotti vuonna 2022 kaksi esitettä hivistä seitsemällä eri kielellä. Esitteiden tarkoitus on tehdä hiviin liittyvästä tiedosta entistä saavutettavampaa.

Materiaalit tarjoavat hyödyllistä yleistietoa kaikille, jotka haluavat tietoa hivin tarttumisesta, tartunnan ehkäisemisestä ja hivin hoidosta Suomessa.

Esitteet on tehty lisäämään tietoa hivistä ja hivin hoidosta erityisesti maahan muuttaneille ihmisille. Ensimmäisessä esitteessä käydään läpi hiv-tartuntoihin liittyviä perusasioita ja tapoja ennaltaehkäistä tartuntoja. Toisen esitteen tarkoituksena on avata Suomen terveydenhoitojärjestelmää ja sen kautta tukea hiv-positiivisia hakeutumaan hoitoon Suomessa.

Esitteet on suunniteltu käteviksi A4-kokoisiksi korteiksi, jotka toimivat myös julisteena seinällä.

Materiaalit on vapaasti ladattavissa ja hyödynnettävissä

Materiaaleja voi hyödyntää hiviin ja terveyteen liittyvässä neuvonnassa asiakkaiden kanssa esimerkiksi vastaanottokeskuksissa, terveydenhuollossa, sosiaalihuollossa ja oppilaitoksissa.

Materiaaleja voi pitää esillä esimerkiksi vastaanottotiloissa tai yleisissä tiloissa, joissa ihmiset viettävät aikaa. Materiaaleja voi hyödyntää asiakkaiden ohjaustilanteissa, joissa keskustellaan seksuaaliterveydestä tai hiv-hoitoon hakeutumisesta Suomessa.

Materiaalit voi ladata ja tulostaa omaan käyttöön täällä.

Miksi nämä esitteet on tuotettu?

Hiviin liittyvää tietoa on Suomessa tarjolla lähinnä suomen, ruotsin ja englannin kielellä. Uskallus hakeutua terveydenhuollon piiriin, hiv-testiin tai hiv-hoitoon riippuu olennaisesti tiedon ja palvelujen saavutettavuudesta. Hiv-positiivisiin tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvä stigma ja syrjintä vaikeuttavat tiedon saamista ja testiin ja hoitoon hakeutumista entisestään.

Jotta kynnys hakeutua hiv-testiin ja tarvittaessa hiv-hoidon pariin olisi mahdollisimman matala, on tietoa oltava tarjolla mahdollisimman monella kielellä. Tässä vaiheessa esitteet on tuotettu suomen, englannin, ukrainan, venäjän, ranskan, arabian ja thain kielillä, mutta kielivalikoimaa laajennetaan tarpeen mukaan. Kieliversiotoiveita voi myös esittää esimerkiksi yhteystiedot-sivulta löytyvän jatkuvan palautteen lomakkeen kautta.

Maailman aids-päivän toimikunta

Maailman aids-päivän toimikuntaan kuuluivat vuonna 2022 Positiiviset, Hivpoint, Pro-tukipiste, Suomen Punainen Risti sekä Väestöliitto. Lue lisää Maailman aids-päivästä täällä.