Kategoriat
Uutiset

Eurooppalaista testausviikkoa vietetään 15.-22.5.2023

European Testing Week on eurooppalainen kampanjaviikko, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta hiv- ja hepatiittitestauksen tärkeydestä ja hyödyistä kaikkialla Euroopassa.

Tällä viikolla vietetään eurooppalaista hiv-testausviikkoa. Teetimme alkuvuodesta kyselyn 16–75-vuotiaille suomalaisille. Vastaajia oli yhteensä 500. Kysymyksillä mitattiin sekä hiviin liittyvien perustietojen tasoa että hiviin liittyviä asenteita ja ennakkoluuloja. Eurooppalaisen testausviikon kunniaksi esittelemme muutamia poimintoja kyselyn tuloksista.

Vastaajilta kysyttiin, ovatko he koskaan hakeutuneet omasta aloitteestaan hiv-testiin. Suurin osa (77 %) kyselyyn vastanneista ei ollut koskaan hakeutunut omasta aloitteestaan hiv-testiin.

Tämä on hälyttävä tieto, ja kertoo siitä, että kynnys hiv-testiin hakeutumiselle on Suomessa edelleen liian korkea. Hiv voi olla täysin oireeton useita vuosia. Hiviin on olemassa toimiva lääkitys, jonka avulla hiv-positiivinen voi elää hyvää ja tervettä elämää. Oikea-aikainen testaus on tärkeää, sillä lääkitys on hyvä aloittaa mahdollisimman pian tartunnan toteamisen jälkeen. Hiv-positiivisen elinajanodote on sama kuin hiv-negatiivisilla, minkä lisäksi hiv-lääkitys estää myös hivin tarttumisen. 

Vastaajia pyydettiin arvioimaan, minkä verran stigmaa hiv-testiin hakeutumiseen liittyy tänä päivänä.

Jopa 65 % vastaajista koki, että hiv-testaukseen liittyy paljon tai erittäin paljon stigmaa. Joka viides vastaaja koki, että stigmaa liittyy vähän. Vain 7 % vastaajista koki, ettei hiv-testaukseen liity lainkaan stigmaa.

Hiv-testaukseen liittyviä ennakkoluuloja täytyy vähentää. Hiviin liittyvä stigma, vanhentuneet tiedot tai asenteet, kuten mitkään muutkaan tekijät, eivät saa vaikuttaa siihen, kuinka helppoa ja vaivatonta hiv-testiin pääseminen on. Testiin haluavalta ei pitäisi myöskään kysellä syitä tai kyseenalaistaa testin tarvetta.

Vastaajilta kysyttiin lisäksi, pitääkö paikkansa, että hiv-tartunnan voi todeta vain hiv-testillä. Suurin osa vastaajista (75 %) tiesi kertoa, että hiv-tartunnan voi todeta vain ja ainoastaan hiv-testillä.

Tämä on melko hyvä tulos, vaikka tietysti olisi hienoa, jos kaikki osaisivat vastata kysymykseen oikein. Hiv-diagnoosia ei voi tehdä oireiden perusteella. Vaikka osalle hiv-tartunta aiheuttaa flunssankaltaisia ensioireita, se voi olla myös täysin oireeton hyvin pitkään. Hiv-tartunta voidaan todeta ainoastaan hiv-testillä.

Aina on hyvä päivä käydä testissä!

Kaikilla on oikeus päästä hiv-testiin ilman lääkärin arviointia. Testiin on päästävä myös anonyymisti halutessaan. Hiv-testiin voi hakeutua terveysasemille, sukupuolitautien poliklinikoille, opiskelijaterveydenhuoltoon sekä matalan kynnyksen testauspaikoille, kuten Positiivisiin tai Hivpointiin.

Positiiviset järjestää maksutonta ja anonyymiä pikatestausta Kampissa kuukausittain. Seuraavan kerran testausta tarjolla keskiviikkona 31.5. klo 16-18.