Kategoriat
Artikkelit

Terveisiä Chemsex-konferenssista Oslosta 2023!

Chemfriendly Norway organisoi kemseksiin keskittyvän konferenssin Oslossa lokakuussa. Tässä lyhyt yhteenveto siitä, millaisia ajatuksia tämä lämminhenkinen ja inspiroiva tapahtuma herätti.

Chemfriendly Norway organisoi kemseksiin keskittyvän konferenssin Oslossa lokakuussa. Asiantuntijaluentoja ja puheenvuoroja kuultiin mm. Norjasta, Hollannista, Portugalista, Pohjois-Amerikasta ja Kanadasta.

Mitä kemseksi (chemsex) tarkoittaa? Kemseksi viittaa huume- ja seksikulttuuriin, jossa päihteitä käytetään seksin yhteydessä seksuaalisen kestävyyden ja seksuaalisen nautinnon tehostamiseksi. Ilmiö on maailmalla tuttu etenkin suurkaupungeissa ja Suomessakin ilmiön olemassaolo on tunnistettu jo viime vuosikymmenellä.

Miksi kemseksiä harrastetaan?

  • kemseksi voi toimia keinona tuntea itsensä vapautuneeksi, lisätä nautintoa, rentouttaa ja samalla lievittää ahdistusta tai muita murheita.
  • kemseksi -tapahtumat toimivat usein sosiaalisina tilaisuuksina, joissa ihmiset voivat tavata samanhenkisiä ja samanmielisiä ihmisiä tarjoten näin tunteen yhteenkuuluvuudesta.
  • jotkut saattavat kääntyä päihteiden ja seksin yhdistelmän puoleen käsittelemättömien psyykkisten tai henkisten ongelmien vuoksi. Kemseksi voi tuntua keinolta paeta näitä ongelmia hetkellisesti.

Ketkä harrastavat kemseksiä? Kemseksi alakulttuurit kattavat laajan kirjon sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä. Konferenssissa käsiteltiin miesten välisen seksin lisäksi esimerkiksi transihmisten ja seksityöntekijöiden näkökulmia sekä BDSM-yhteisön kokemuksia terveydenhuollosta.

Millaisia palveluja kemseksiä harrastavat ihmiset tarvitsevat?  Kemseksiin osallistuvat voivat epäröidä hakea tukea, tietoa ja hoitoa, koska pelkäävät usein stigmaa ja tuomitsemista. Tarvitaan palveluja, joissa kemseksiin liittyviä riskejä voisi käsitellä avoimesti ja samalla tarjota tietoa ennaltaehkäisystä, riskeistä ja tarvittaessa tukea sekä hoitoa.

Konferenssissa pohdittiin sitä, miten palvelujärjestelmää tulisi kehittää, jotta se voisi tarjota turvallisen ja ennakkoluulottoman tuen ja hoidon kemseksi alakulttuureissa toimiville.

Miten Suomessa tulisi tapahtua, jotta kemseksiä harrastavat saisivat tarvitsemiaan palveluja?

  • koulutukseen kemseksistä ilmiönä tulisi panostaa. Samoin tulisi rohkaista avointa ja ennakkoluulotonta keskustelua aiheesta. Se vähentäisi osaltaan homo- ja transfobiaa ja samalla lieventäisi stigmaa kemsex ilmiön ympäriltä.
  • matala nkynnyksen turvallista kokonaisvaltaista tukea ja hoitoa tulisi kehittää, jotta kemseksiä harrastavat ihmiset pääsisivät tiedon ja tuen piiriin jo käytön varhaisessa vaiheessa.
  • palveluissa tulisi yhdistää seksuaaliterveysosaaminen, haittoja vähentävät päihde- ja riippuvuusnäkökulmat, mielenterveyspalvelut, ihmisoikeuksien puolustaminen, sosiaalinen tuki sekä osallistava vertais- ja yhteisötoiminta.

Tule haastateltavaksi kemseksiin liittyvään opinnäytetyöhön!

Sosionomiopiskelija Laurea-ammattikorkeakoulusta tekee opinnäytetyötä kemseksistä, sinun ajatuksillasi ja kokemuksillasi kemseksistä on merkitystä haittojen vähentämisen näkökulmasta. Lue lisää haastattelukutsusta ja ota yhteyttä kutsun ohjeiden mukaan, jos haluat tuoda oman näkemyksesi esille!