Kategoriat
Uutiset

Tieto hivistä on ihmisoikeuskysymys!

Perjantaina 1.12. vietetään Maailman aids-päivää. Teemaviikolla haluamme jälleen muistuttaa, että tieto hivistä on ihmisoikeuskysymys!

Maailman Terveysjärjestö WHO julisti vuonna 1988 Maailman aids-päivän 1. joulukuuta vietettäväksi päiväksi. Päivän tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta hivistä ja aidsista sekä kampanjoida hiv-positiivisten oikeuksien ja hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn puolesta.

Viime vuonna hiv-työtä tekevät järjestöt tuottivat materiaalia erityisesti maahan muuttaneille henkilöille, sillä hiviin liittyvää perustietoa ei Suomessa ole tarpeeksi saatavilla muilla kuin suomen kielellä. 

Materiaalit ovat ajankohtaisia edelleen, sillä ne tarjoavat hyödyllistä yleistietoa myös muille, jotka haluavat tietoa hivin tarttumisesta, tartunnan ehkäisemisestä ja hivin hoidosta Suomessa. Niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi seksuaaliterveysneuvonnassa, opetuksessa ja seksuaalikasvatuksessa. 

Kieliversioita saatavilla: suomi, englanti, venäjä, ukraina, arabia, thai ja ranska.

Tutustu materiaaleihin ja lataa maksuttomia infokortteja hivin hoidosta Suomessa eri kielillä osoitteessa: https://www.maailmanaidspaiva.com/materiaalit.

Hivin hoitopolku Suomessa

Hiviin on toimiva lääkitys, joka pitää hiv-positiivisen terveyttä yllä ja estää hivin tarttumisen. Suomessa hivin hoito on laadukasta, hiv-positiiviselle maksutonta ja luottamuksellista.

Perusfaktat hiv-hoidosta:

  • Hiv-positiivisen hoito tapahtuu poliklinikalla erikoissairaanhoidossa
  • Vastaanotoilla tavataan lääkäriä ja sairaanhoitajaa noin kaksi kertaa vuodessa
  • Elinikäinen hiv-lääkitys on tärkein osa hivin hoitoa
  • Lääkkeet saa noin kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan

Suomessa hiv-hoidon toteutumisen haasteena on, että merkittävä osa uusista tartunnoista todetaan vasta useampi vuosi tartunnan saamisesta. Hiv-tartunnan voi todeta vain hiv-testillä.

Stigma ja pelko syrjinnästä estää monia hakeutumasta hiv-testeihin. Stigma vaikuttaa myös hiv-positiivisten hoidon toteutumiseen. Hivistä puhuminen ja luotettavan tiedon jakaminen vaikuttavat merkittävästi siihen, miten jokainen voi ehkäistä tartuntoja, hakeutua testiin ja hoitoon.

Jokaiselle on turvattava pääsy testiin ja hoitoon ilman pelkoa syrjinnästä tai epäasiallisesta kohtelusta!