Kategoriat
Uutiset

Influenssa A(H1N1)v-virus eli nk. sikainfluenssa

Niin kutsuttu sikainfluenssa ei ole vielä aiheuttanut epidemiaa Suomessa. Epidemia saattaa alkaa syksyn aikana. Tauti muistuttaa vakavuudeltaan tavallista kausi-influenssaa.

Sikainfluenssan oireisiin kuuluvat äkillinen kuume ja hengitystieoireet. Tyypillisesti influenssa ei ala pelkällä nuhalla. Potilaat, jotka eivät tarvitse sairaalahoitoa, voidaan hoitaa kotona. Perheen ulkopuolisia kontakteja on hyvä välttää. Kotona tulisi pysytellä siihen asti, kunnes kuume on poissa ja muut oireet vähenemässä.

Epäiltyyn tai varmistettuun influenssa A(H1N1)v-viruksen aiheuttamaan tautiin suositellaan annettavaksi viruslääkitys raskaana oleville, tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastaville, sairaalahoitoa tarvitseville sekä influenssapotilaita hoitavalle sairaalahenkilökunnalle.

Onko hiv-infektio riskitekijä?

Hiv-positiivisista varsinaiseen riskiryhmään kuuluvat ne, joiden immuunipuutostila on vakava. Rajana voidaan käyttää CD4 solujen tasoa 0,200x10exp9/L (=200). Eli immuunipuutostila voidaan katsoa vakavaksi CD4-solujen ollessa 200 tai alle. Riskiryhmään kuuluvat myös hiv-positiiviset, joilla on H1N1v-ohjeessa mainittuja riskejä kuten raskaus, diabetes, keuhkosairaus, huomattava ylipaino tai muu puolustuskykyä heikentävä hoito kuten solunsalpaaja- eli sytostaattilääkitys tai nivelreuman biologiset lääkkeet.

Hiv-positiivisen, joka lähiaikoina sairastuu hengitystieinfektioon, tulee ensisijassa ottaa yhteyttä puhelimella omaan terveyskeskukseensa, jossa arvioidaan hoitopaikka samoilla perusteilla kuin muillakin potilailla. Terveyskeskuslääkärille on hyvä kertoa hiv-infektiosta ja mahdollisista muista riskitekijöistä.

Terveyskeskuslääkäri tekee arvion tarvittavasta hoidosta ja voi tarvittaessa neuvotella tilanteesta erikoissairaanhoidon infektiolääkärin kanssa. Jos satut saamaan sikainfluenssaksi sopivia oireita juuri ennen vastaanottoaikaasi infektiopoliklinikalle, soita poliklinikalle ennen tuloasi.

Todennäköisesti sairaalahoitoa tarvitaan vain harvoissa tapauksissa. Sikainfluenssan hoitoon käytettäviä lääkkeitä (Tamiflu® ja Relenza®) voi käyttää hiv-lääkkeiden kanssa.

Estolääkitystä ei enää suositella

Lääkettä ei määrätä oireettomille henkilöille sairauden ehkäisemiseksi tai ulkomaanmatkan aikaiseen tartuntaan varautumiseksi. Poikkeuksena ovat suuren riskin potilaat kuten vakavaa veritautia sairastavat. Pelkän hiv-infektion takia estolääkitys ei ole tarpeen.

H1N1v-rokotuksen osalta tarkempia ohjeita annetaan myöhemmin

Vakavaan H1N1v-influenssaan eli nk. sikainfluenssaan sairastuneiden joukossa hiv-positiiviset eivät ole yliedustettuina. Ongelmalliseksi yhteiskunnan kannalta sikainfluenssan tekee se, että siihen todennäköisesti sairastuu samanaikaisesti enemmän ihmisiä kuin tavalliseen kausi-influenssaan. Tauti sinänsä ei ole vakavampi kuin tavallinen kausi-influenssa. Sama koskee myös hiv-positiivisia.

Influenssa A(H1N1)v-viruksen osalta annettuja ohjeita ja hoitosuosituksia tarkennetaan ja saatetaan muuttaa.

Tässä uutisessa hiv-infektioon liittyvät tiedot ja ohjeistus: HUS, Auroran sairaala, infektiosairaudet

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos |Sosiaali- ja terveysministeriö