Kategoriat
Uutiset

CROI 2022 konferenssissa raportoitiin uusi tapaus hivin remissiosta

New Yorkilaisen naisen hiv remissiossa 14 kuukauden jälkeen kantasolusiirrosta

CROI 2022 –konferenssi järjestetään vain verkossa tapahtuvana retrovirusten ja opportunisti-infektioiden asiantuntijoiden kokoontumisena helmikuun 24. asti. Konferenssin ohjelma sisältää paljon ajankohtaista korona-virusepidemian seurantaan liittyvää tutkimusta, mutta myös paljon kiinnostavaa hi-viruksen suhteen. 

Sunnuntain 13. helmikuuta avauspuheenvuorossa ikääntyminen nousi jälleen hiv-tutkimuksen tärkeäksi osa-alueeksi. “Me olemme yhä täällä”, Marc Thompson Lontoon PrEPsteristä sanoo ja kutsuu hiv-positiivisia ‘näkymättömäksi sukupolveksi’. Yhteisöllä on avainrooli ei pelkästään oikeuksien puolustamisessa, vaan myös itse hiv-tutkimuksessa. 

Yhteisöillä on avainrooli niin oikeuksien puolustamisessa kuin itse hiv-tutkimuksessakin

Koko väestön näkökulman lisäksi konferenssissa on kuultu myös useita puheenvuoroja siitä, miten rokotteet ovat vaikuttaneet hivin kanssa eläviin. Merkittävää hiv-positiivisten näkökulmasta on se, että tehosterokotteiden on todettu antavan hyvän suojan koronataudin vakavia muotoja vastaan niille positiivisille, joiden auttajasolumäärä on pieni. 

CROI 2022 raportoidaan kolmannesta potilaasta, jolla kantasolujen siirto näyttää parantaneen hiv-infektion. Luuydinperäisen leukemian hoidon yhteydessä syöpäpotilas oli saanut kantasolusiirron sellaiselta luovuttajalta, jolla on harvinainen muutos solujen rakenteessa, mikä estää hi-viruksen tunkeutumisen soluun. 

CROI –konferenssin oma sivusto: CROI 2022
Koosteita konferenssista helposti luettavassa muodossa: Aidsmap –sivustolla.