Käyttötavat turvallisemmaksi

Huumeiden käyttö ei milloinkaan ole turvallista. Päihteiden yhdistäminen seksiin tekee kysymykset suostumuksesta entistä tärkeämmäksi. Osa huumeista voi poistaa estoja, vaimentaa tuntoaistimuksia ja heikentää harkintakykyä. Siksi olisi hyvä ennalta pohtia rajojaan, mitä ja keiden kanssa olisi valmis tekemään. Toisaalta jotkut ovat nimenomaan kuvailleet vapauttavaksi kemseksin yhteydessä koettuja odottamattomia kohtaamisia. 

Laittomien päihteiden käyttöön liittyy riski kiinnijäämisestä, jolla voi olla arvaamattoman kauaskantoisia sosiaalisia ja taloudellisia seurauksia. Osana haittojen vähentämistä Positiiviset kannattaa huumeiden käyttörangaistuksista luopumista. Hankkeen esitteessä tiivistimme seuraavat vinkit turvallisempaan kemseksiin.

  • Käytä kondomia, fistauksessa kumihanskoja ja liukastetta
  • Tunne käyttämäsi aineet ja yhteisvaikutukset
  • Annostele varovasti
  • Muista puhtaat käyttövälineet
  • Käy seksitautitesteissä
  • Harkitse hivin estävää prep-lääkitystä
  • Huolehdi kavereistasi
  • Viesti tietoturvallisesti: Signal, Wickr, Tor
  • Muista nesteytys, ravinto ja lepo

Jos käytön aikana tai sen jälkeen ilmenee terveyttä uhkaavia tilanteita tai tuntemuksia, älä epäröi kutsua paikalle apua! Hälytykseen tulevat vain ensihoitajat ambulanssilla, ellei tilanteeseen liity muuta rikosta tai tilanne ei uhkaa terveydenhuollon työntekijöitä. Katso videotallenne ensiapu-webinaarista:

Positiivisten Kemseksi ja ensiapu -webinaarin tallenne. Webinaari järjestettiin osana Helsinki Pride Weekin ohjelmaa syksyllä 2020.

Kemseksi-kyselyssä ilmeni aiempaa olettamusta enemmän pistämällä käyttämistä Suomen kemseksi-skenessä. Huumeiden pistoskäytössä on tartuntatautien ja pistosinfektioiden estämiseksi tärkeää muistaa puhtaat neulat ja ruiskut, joita ei pidä jakaa muiden kanssa. Täysin turvallista tapaa pistää huumeita laskimoon, lihakseen tai ihonalaiskudokseen ei ole. Suoneen pistämisestä aiheutuvia riskejä voidaan kuitenkin vähentää Vinkki-infon ohjeita noudattamalla.

Myöskin nenän kautta “snortatessa” olisi syytä huomioida, että esim. c-hepatiitti ja jotkut muut infektiot voivat tarttua yleisesti käytettyjen, rullalle käärittyjen seteleiden kautta. Puhtaaksi snorttaus-välineeksi sopii vaikkapa juomapillin pätkä tai kääritty post it -lappu.

Hankkeen kyselyssä saatiin viitteitä ilokaasun käytöstä kemseksin yhteydessä. Sifonkeihin tarkoitettujen ampullien dityppioksidi on elintarvikelaatuista ja voi sisältää epäpuhtauksia ja pieniä metallihiukkasia. Tällä sivustolla on englanninkielisiä ohjeita kuvineen, miten voi rakentaa filtterin ja vähentää mahdollisesti keuhkoihin hengitettäviä epäpuhtauksia: Dance Wize Kapseleille ei ole valitettavasti mitään kierrätystä ja niiden kuormitusvaikutus ympäristöön on suuri.