Kemseksin riskejä

Seksitautien ehkäisemiseksi on tärkeää käyttää kondomia yhdynnässä sekä kumihanskoja fistauksen, eli nyrkkinainnin yhteydessä. Liukaste myös auttaa välttämään limakalvovaurioita ja siten osaltaan vähentää tartuntojen riskiä.

Etenkin useiden kumppanien ja suojaamattoman seksin myötä on vastuullista käydä seksitautitesteissä. Kannattaa myös selvittää, olisiko hivin estävä prep-lääkitys paikallaan. 

Huumeiden vaikutukset ovat yksilöllisiä, eikä niiden tarkka sisältö tai vahvuus ole yleensä tiedossa. Siksi on syytä aloittaa varovasti pienellä annoksella sekä halutessa myöhemmin lisätä annosta. Kannattaa myös selvittää mahdolliset yhteisvaikutukset käytössä olevien lääkkeiden kanssa sekä kiinnittää huomiota, että muistaa lääkeannoksen.

Osa huumeista voi poistaa estoja, vaimentaa tuntoaistimuksia ja heikentää harkintakykyä. Siksi olisi hyvä ennalta pohtia rajojaan, mitä ja keiden kanssa olisi valmis tekemään. Toisaalta jotkut ovat nimenomaan kuvailleet vapauttavaksi kemseksin yhteydessä koettuja odottamattomia kohtaamisia. 

Hankkeen kyselyssä nousi esiin, että pistokäyttö on yleisempää myös kemseksissä, kuin aiempien tietojen mukaan. Huumeiden pistoskäytössä on tartuntatautien ja pistosinfektioiden estämiseksi tärkeää muistaa puhtaat neulat ja ruiskut, joita ei pidä jakaa muiden kanssa. Myöskin nenän kautta “snortatessa” olisi syytä huomioida, että esim. c-hepatiitti ja jotkut muut infektiot voivat tarttua yleisesti käytettyjen, rullalle käärittyjen seteleiden kautta. Puhtaaksi snorttaus-välineeksi sopii vaikkapa setelinmuotoinen esite, juomapillin pätkä tai kääritty post it -lappu!

Laittomien päihteiden käyttöön liittyy tietysti aina riski kiinnijäämisestä, jolla voi olla arvaamattoman kauaskantoisia sosiaalisia ja taloudellisia seurauksia. Osana haittojen vähentämistä Positiiviset kannattaa huumeiden käyttörangaistuksista luopumista.